Cultuur & Media
BNNVARA

'In de Corona-kreukels' zoomt in op mentale gezondheid jongeren tijdens coronacrisis

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de Corona-kreukels' zoomt in op mentale gezondheid jongeren tijdens coronacrisis

Over de mentale gezondheid van jongeren wordt veel gezegd en geschreven, "maar je hoort ze zelf niet", zegt presentator Jurre Geluk in De Nieuws BV. Daar maakt In de Corona-kreukels verandering in.

Video niet beschikbaar

In het nieuwe programma van BNNVARA gaat Geluk bij jongeren langs. "In talkshows wordt wel genoemd dat het slecht gaat met jongeren, maar er is nog geen één keer vanuit de jongeren zelf verteld hoe het is, vanuit hun slaapkamer waar ze iedere dag zitten."

Het programma schetst het portret van een aantal jongeren tussen de 12 en 20. Daarbij wordt ingezoomd op wat de jongeren missen, wat er misgaat en welke schade er door de coronacrisis is aangericht in hun leven.

Platgeslagen door uitzichtloosheid

"Ik denk dat de coronacrisis voor iedereen op zijn eigen manier heel zwaar is", zegt Geluk. Daarmee doelt hij op dat naast jongeren ook ouderen kampen met eenzaamheid tijdens de lockdown. Maar, juist voor jongeren is het zwaar, omdat de wereld aan hun voeten ligt, de deur staat op een kier, maar op dit moment beperkt het leven zich tot de drempel bij de voordeur.

"Als ik denk aan de tijd toen ik 18 was, waarin de wereld net een beetje moest beginnen, aan hoe waardevol dat was, het experimenteren, het uitgaan, het ontdekken: een jaar duurde voor mij een eeuwigheid. En, als dat allemaal wegvalt dan blijft er heel weinig over. Dat is wat ik bij die jongeren zie. Het is een soort platgeslagenheid door uitzichtloosheid omdat de hele basis wegvalt", legt Geluk uit.

Samen op ontdekking

Jongeren hebben anderen nodig om op ontdekking te gaan, zegt Geluk, naar zichzelf en je plek in de maatschappij bijvoorbeeld. Geluk: "We gaan bijvoorbeeld langs bij Isabella. Haar ouders liggen in scheiding en zij zit vooral op haar kamer veel te tekenen. Ze kan niet bij vrienden langs om te reflecteren en ze moet het allemaal dus maar zelf doen. Daardoor staat de tijd echt stil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip om de lockdown door te komen

Vanuit de jongeren zelf kwam een goede tip om de lockdown door te komen, vertelt Geluk: "Er was een jongen die vertelde dat zij iedere dag om 5 uur een 'online moment' hebben waarin iedereen kan aanhaken die wil. Dat is natuurlijk een beetje sociale controle."

"Als je een rotdag hebt kun je dat daar delen, en dat vond ik wel een hele goeie. Je hebt gauw geen zin als je een slechte dag hebt om daar iemand over te appen. Als er dan een moment is en je hoort dat mensen ook vertellen dat ze een zware dag hadden, dan helpt dat denk ik heel erg. Gewoon even gal spuwen, ik denk dat dat ook heel belangrijk is", zegt Geluk.

Vanavond om 21:10 is 'In de Corona-kreukels' te zien op NPO 3. Daarnaast is er morgen een online liveshow waarin kijkers samen met experts en ervaringsdeskundigen stoom kunnen afblazen en tips met elkaar kunnen delen.

In de Corona-kreukels

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie