Cultuur & Media
BNNVARA

'Jij bent mijn vriend' op IDFA: de must see spin-off van 'Juf Kiet'

foto: Jij bent mijn vriendfoto: Jij bent mijn vriend
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jij bent mijn vriend' op IDFA: de must see spin-off van 'Juf Kiet'

Twee jaar geleden was er één film waar iedereen op het IDFA het over had: De Kinderen van Juf Kiet. De makers van die film hebben nu een spin-off gemaakt waarvoor zij een van die kinderen zijn blijven volgen. En zo zien we dat de Macedonische Branche in zijn klas hunkert naar vriendschap. In De Nieuws BV vertellen de regisseurs Peter en Petra Lataster en meester Wout over de bijzondere documentaire.

Branche

In de nieuwe film zien we hoe Branche, net als wij allemaal eigenlijk, op zoek is naar vriendschap in de kinderen om hem heen. Petra Lataster, een van de regisseurs vertelt: "Branche was zo'n charmante jongen en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Syrische kinderen in de klas, niet getraumatiseerd. Hij was eigenlijk een doorsnee kind. En hij viel dus eigenlijk op in die klas vanwege het doorsnee zijn."

Peter Lataster, de andere regisseur: "We hadden nog zoveel prachtige en ontroerende scènes van Branche die op geen enkele manier in de film paste dat we tijdens het draaien eigenlijk al besloten dat we ook nog iets met Branche apart wilden doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meester Wout

De film laat ook zien wat er gebeurt als de kinderen de klas van Juf Kiet eenmaal hebben verlaten. Branche komt bijvoorbeeld in de klas van meester Wout. Voor Wout was het eigenlijk net zo spannend als voor Branche. Hij was kwam net van de opleiding af en had lang gezocht naar een school die bij hem paste.

Quote

Ik weet nog heel goed dat Branche de eerste dagen echt ontzettend verlegen was.

Meester Wout

Dat werd de school waar Branche dus naar toe ging, en zo stond hij op de allereerste dag als meester voor de klas, met een enorme cameraploeg in z’n lokaal. "Ja dat was wel even gek. Toen ik hoorde dat ze een film wilden maken dacht ik dat het allemaal niet zo groot zou zijn. Dat ze met een handcamera zouden komen filmen. Gelukkig waren het zulke toffe mensen dat ik, toen ze weg waren, het echt jammer vond dat ze vertrokken waren."

Wout: "Ik weet nog heel goed dat Branche de eerste dagen echt ontzettend verlegen was. Maar hij bleek een hele sociale jongen die heel erg makkelijk contact maakte met andere kinderen."

Getrouwd

Peter en Petra maken al jaren al hun films samen en zijn ook getrouwd. Dat ze daarom zo goed op elkaar ingespeeld zijn komt tijdens het filmen goed uit want tijdens het filmen kan je natuurlijk niet met elkaar praten.

Petra: "Ik kijk rond en Peter zit achter de camera. Als ik vind dat de camera omhoog moet raakt ik zijn hoofd aan. Als ik denk dat het een beetje naar links moet, dan raak ik zijn linkerschouder aan. En als Peter voorstelt om te stoppen tijdens het filmen doet hij zijn pink omhoog en als ik het daar niet mee eens ben, duw ik die weer omlaag. En zo discussiëren we de hele tijd met elkaar zonder dat we praten."

Quote

We zijn zo verliefd geworden op deze kinderen dus vroeg of laat komt er een nieuwe film.

Peter en Petra Lataster

Toekomst

Komen er nog meer films over deze kinderen? Peter en Petra houden uiteraard nog steeds contact met de kinderen en kijken of de kinderen nog een belangrijke stap zetten. "We zijn zo verliefd geworden op deze kinderen dus vroeg of laat komt er een nieuwe film. Maar de komende twee jaar in ieder geval nog niet. Een nieuwe film mag niet te veel op de vorige films lijken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie