Cultuur & Media
KRO-NCRV

Barbara Barend: 'We moeten alle vormen van racisme aanpakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend: 'We moeten alle vormen van racisme aanpakken'

Barbara Barend is blij met de Black Lives Matter-beweging, maar voelt ook een soort ongemak. "We moeten wel álle vormen van racisme aanpakken."

Vele mensen vragen aan Barend wat ze ervan vindt dat wanneer twee homo's in elkaar worden geslagen, niemand op de Dam demonstreert. Of dat de collectieve verontwaardiging als joden niet meer met een keppeltje over straat durven, uitblijft.

Daarom was ze ook erg onder de indruk van de woorden van voetbaltrainer Henk Fraser. Hij is de enige zwarte coach in Nederland en pleit ervoor om in het racismedebat niet alleen het racisme waar zwarte mensen mee te maken krijgen aan te kaarten, maar alle vormen van discriminatie mee te nemen. Dus ook die tegen homo’s, vrouwen, moslims enzovoort. "Dat vind ik goed en dat raakt me ook weer."

Column Erdal Balci

Human-hoofdredacteur Marc Josten zegt in het Mediaforum onder de indruk te zijn van de column van Erdal Balci in de Volkskrant. Hij vertelde een persoonlijk verhaal waarin hij zelf in Turkije tot een groep behoorde die Koerden discrimineerde. Later in Nederland werd hij zelf gediscrimineerd. Hij werd uitgescholden, keer op keer geweigerd bij de discotheek en zelfs bedreigd met een pistool. Josten: "Dit was echt perspectief verbredend."

De boodschap is volgens Josten dat iedereen waakzaam moet zijn op discriminatie en racisme. Dit soort verhalen helpen daarbij. "Het is veel dapperder om over jezelf te spreken dan de vinger naar anderen te wijzen."

Het Mediaforum met Barbara Barend en Marc Josten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie