Cultuur & Media

Soccer anybody?

  1. Nieuwschevron right
  2. Soccer anybody?

Het klinkt behoorlijk heftig: het Openbaar Ministerie heeft bekend gemaakt dat Oranje-international Quincy Promes wordt vervolgd voor poging tot doodslag op zijn neef.


Hè getsie.


En dat terwijl ze er bij Ajax toch zo zeker van waren dat er helemaal niets aan de hand was. Coach Ten Hag zei het nog in het openbaar: hij geloofde zijn speler. En liet hem snel vertrekken…


Dat is natuurlijk een nobel streven om de gelederen gesloten te houden, maar als dan het OM ineens met grof geschut gaat werken, wat blijft er dan van die opmerking van de coach over? Overspeelt het OM haar hand?

Promes speelt nu ergens in Rusland in de kou en zal toch in Nederland voor de rechter dienen te verschijnen. Dat zal dan waarschijnlijk inhouden dat de man die zich toch wel ex-international mag noemen, weggestuurd zal worden bij de Russische club en dat een deel van de grote transfersom niet uitgekeerd zal worden aan Ajax.

Ai. Au.

Voetbal. Een bron van plezier voor de een, van ergernis voor de ander.

Ik?

Ik sta ergens in het midden, maar neig in deze dagen toch ernstig met gefronste wenkbrauwen naar al het geklungel uit die wereld te kijken. Ja, er hoort altijd wel enige reuring te zijn, maar nu?

Al die steigerende voetbalbaasjes die het maar niet aankunnen dat er publiekloos gespeeld moet worden: het is een schande, een vette schande dat de politiek deze bedrijfstak zo buiten spel zet. Als er meer dan 23.000 positieven zijn op een dag, als de ziekenhuizen dreigen te bezwijken onder het gewicht van COVID is er een voetbalmeneer bij de Go Ahead Eagles die zijn fans juist oproept “samen te komen” en de regering duidelijk te maken dat fans juist gestimuleerd moeten worden het meeleven met elkaar samen te doen. Als het moet in sportkantines of naar het café op de Brink.

Samen. Ja, dat wil die schat. Juichend bier drinken, brullen, boeren en zingen in een gesloten ruimte, waar misschien eens in de zoveel tijd een deur even opengaat.

Dezelfde man, ene Van Dop, roept dat de regering geheel ongeloofwaardig is.

Daarin heeft hij misschien wel gelijk, maar dat is niet af te meten aan de laatste beslissing het voetbal voor een paar weken zonder publiek te laten doorgaan.

Dat is een noodmaatregel en die meneer Van Dop kan toch ook de berichtgeving rond COVID-19 aanhoren en aanzien en wellicht zijn grijze hersencellen iets beter gebruiken.

De pandemie immers marcheert vrolijk verder in ons leven en er blijven dan toch nog mensen braakballen van onvermogen uit de mond te krijgen.

foto: ANP

Jan de Jong van de KNVB

Ik neem aan dat Jan de Jong van de KNVB ook inmiddels de piratenvlag in Zeist gehesen heeft en schande heeft gesproken van zoveel onkunde bij al die lieden die iets “tegen het voetbal” hebben en die, zijns inziens, totaal verkeerde beslissingen hebben genomen.

Jan…die mensen zijn niet tegen het voetbal..die mensen proberen met hun maatregelen de pandemie in te dammen zodat de gehele bevolking wellicht een iets minder donkere decembermaand voorgezet kan worden. Mensen van kaliber die deze beslissingen nemen zijn niet tegen het voetbal ‘as such’ net zo min als ze niet tegen de horeca ‘as such’ zijn (die witte krullenbol daar kan zich ook zo ontevreden uiten), maar zijn er om een min of evenwichtige balans in hun beslissingen te vinden om daarmee dat ons allen ernstig tegenzittende virus te verslaan. Ons allen dus… niet alleen de voetbalwereld, maar b.v. ook andere sporten die zonder publiek moeten gaan spelen als ze al (indoor) mogen gaan spelen.

Dromen van de wereldtitel

Voetbal dus. We gaan naar de WK, dat is de positieve uitkomst van het gedrocht dat de voetbalploegen van Nederland en Noorwegen deze week opvoerden.

Toen werd het dus toch nog gezellig, ondanks de werkelijk beschamende manier waarop er gespeeld werd.

Ja, ook dat valt te verklaren, de tactiek was van tevoren bekend en met de uit zijn noodziekenhuis toekijkende bondscoach aan het hoofd van de groep werd er (terecht) feest gevierd.

En hoorde ik ook al meteen mensen dromen van de wereldtitel. Dat laatste is overigens mogelijk, want als je daar speelt, vanaf 21 november 2022, heb je dus ook kans dat je alles gaat winnen.

En natuurlijk heeft niemand het dan ooit nog over de problemen bij de kwalificatie, over het ontslag/vertrek van Frank de Boer, over de cabareteske items van Louis van Gaal rond zijn eerste weken bij Oranje, over de idiote zeperd in Montenegro en daarna die (ja, het is waar) werkelijk verschrikkelijke, niet om aan te gluren non-wedstrijd in Rotterdam.

Waarom zou een weldenkend mens naar zo’n televisieregistratie willen kijken, vroeg ik me af. Wat is er aan af te zien? Wie doe je daar een plezier mee? Alleen het tot je nemen van het eindresultaat was immers belangrijk.

De kijkcijfers gaven aan: ruim drie miljoen gemiddeld, vijf miljoen op zijn best en dat betekent dat er elf miljoen mensen in dit trotse Koninkrijk NIET keken. Dus twee maal zoveel meer dan er (op zijn top) wel keken. Ik bedoel maar, het was blijkbaar niet van nationaal belang dat “we” dit gedrocht aan moesten zien.

Sport en vooral topsport is vooral leuk om naar te kijken als het ergens om gaat. Die regel staat diametraal op afgelopen dinsdag, want toen ging het werkelijk ergens om (plaatsing WK) maar moest er door Oranje wel gespeeld worden zoals men speelde en was er dus inderdaad voorrang voor resultaat boven eventuele schoonheid van het spel en brille in de uitvoering ervan.

Ik kan me de blijheid van de spelers goed indenken: ze mogen naar een land waar je volgens sommigen helemaal niet mag komen omdat de mensenrechten er vreselijk geschonden zijn en worden. Zij gaan er heen om te voetballen en niet te protesteren en ook dat begrijp ik, zij het soms met enige moeite en hoop ik dat er iemand uit deze selectie opstaat om een verhelderend tegengeluid te laten horen. Ik meen dat ik ergens hoorde dat onze bondscoach zich niet met politiek wilde inlaten. Dezelfde bondscoach overigens die het beleid van onze nationale politiek flink kapittelde toen er bekend gemaakt werd dat er tegen Noorwegen zonder publiek gespeeld zou worden. Toen had hij er even wel zin in, blijkbaar.

Oké, waar staat dat ieder mens altijd en eeuwig consequent in zijn manier van denken en uiten moet zijn?

Van het spelen in die rijke zandbak met die meer dan 6000 doden in de aanloop naar het afbouwen van al die stadions trekt de voetbalwereld zich helemaal niets aan en ook dat was te voorzien. De manier waarop alle betrokkenen van die wereld zich over deze toch best hete brei hebben bewogen, zegt alles over de heersende mentaliteit in die wereld van het alles beheersende voetbal en heel veel over de werkelijke interesse en diepgang bij de betrokkenen, maar ook dat is niets nieuws en daar hoef je niet over te struikelen of je zelfs maar over te verbazen. Dommigheid of zelfs gefingeerde non-interesse horen bij dat leven.

Nog een geinig verhaaltje dan. Daags na de blessure van Van Gaal kwam ik bij mijn fysiotherapeut Guus binnen die me uitlegde dat de bondscoach een lichte verspreking had gemaakt toen hij, als professor Zonnebloem, het Nederlandse volk op gevoelige manier uitlegde dat hij vroeger op de ALO goed opgelet had bij anatomie.

foto: ANP

Louis van Gaal

Het was weer zo’n typische Van Gaal-daad. Overacting, heet dat geloof ik.

Hij had die Latijnse benamingen helemaal niet hoeven noemen en had het bij “heupbreukje” kunnen laten, maar daar stond weer die wijsvinger op in de man die, ik herhaal het steeds maar weer, een heel goede coach is, maar aan wiens bijrolletjes in het leven nog wel eens een klein schroefje los zit. Hij wilde ons juist laten zien hoe die botjes en beentjes werkelijk heten in de medische wetenschap, dat wilde hij héél erg graag. Dat had hij geleerd……de trochanter minor….en iets als iliopsoas…Volgens mijn peut leek de uitspraak op psoriasis, de huidziekte, maar hij zei erbij: "Ach wat, typisch Van Gaal, ik moest er wel om grinniken."

Dat moesten velen.

En overigens; de iliopsoas is een z.g. stabilisator.

Ieder mens heeft een stabilisator nodig in deze moeilijke dagen. En Quincy Promes waarschijnlijk wel twee.

Ster advertentie
Ster advertentie