Opinie & Commentaar
EO

De kracht van de Kuip

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kracht van de Kuip

Geen enkel moment uit de camperreis in Frankrijk, ook niet de logeerpartijen over en weer bij neefjes en nichtjes, of die middag naar The Lion King in de bioscoop. Nee, niets hiervan kwam op papier toen mijn zoon van negen bij jaar bij de start van het nieuwe schooljaar zijn hoogtepunt van de hele zomervakantie mocht tekenen.

Op zijn papier verrees een stadion, met daarin héél veel poppetjes en een groene grasmat in het midden. Het perspectief: alsof je op een stoeltje helemaal bovenin zit en vanaf daar de diepte in keek. En dat klopt ook, want daar zaten we. Op het stadion had hij met grote letters geschreven: De Kuip.

Kolkende massa

Hij zei dat hij dit waarschijnlijk nooit meer zou vergeten. En dat gold niet alleen voor hem. Ook ik was diep onder de indruk toen ik die avond voor het eerst van mijn leven de trappen van de Kuip op liep, de deuren door ging en de diepte inkeek met onder, boven, voor en achter me een kolkende massa van opgewonden fans. Ik stotterde tegen een jongen die mijn open mond gadesloeg dat ik hier voor het eerst was. Hij reageerde direct met: "O, in dat geval gaan we winnen."

En hij kreeg gelijk, want die avond won Feyenoord met 3-0 van de Israëlische club Hapoel Beer Sheva. En dus maakten we drie keer mee hoe het stadion op zijn grondvesten trilde tijdens een immense explosie van gejuich, gezang en gehos.

Kuipvrees

Ik wilde al jaren naar de Kuip omdat ik daar altijd grote woorden over hoorde. Zo zouden tegenstanders met knikkende knieën door de spelerstunnel lopen, terwijl het legioen brult, om vervolgens bij het betreden van het veld tegen een oorverdovende muur van geluid op te lopen.

Er wordt gesproken over de 'magie' van de Kuip en er bestaat zelfs zoiets mysterieus als 'Kuipvrees'. Aan dat laatste gingen meerdere spelers ten onder. Ze vielen op, kwamen bij Feyenoord te spelen, maar kwamen nooit tot volle bloei omdat ze bezweken onder de intense druk van het spelen in de Kuip.

En natuurlijk dacht ik dat dit allemaal zwaar overdreven was. Maar ik ben om. Zwaar onder de indruk was ik die avond van de kracht van de kolkende massa in de Kuip.

Knuffelregen

Aanstaande zondag wordt er weer in de Kuip gespeeld, de wedstrijd Feyenoord - ADO Den Haag. Een wedstrijd waarin hopelijk de magie en de kracht van de Kuip tot grote hoogte reikt, want op één van de tribunes zitten dan zo'n duizend patiëntjes van het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Boven hen de Haagse supporters die rond de 4000 knuffels vanuit hun uitvak naar beneden zullen laten vallen.

Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt en ook nu zullen de fans van beide clubs tijdens deze 'knuffelregen' waarschijnlijk het lijflied van Feyenoord zingen: 'You'll never walk alone'. Een moment dat hopelijk door deze kinderen nagetekend wordt, omdat het iets was om nooit meer te vergeten.

Margje Fikse is presentator bij Dit is de Dag en Langs de Lijn en Omstreken.

Ster advertentie
Ster advertentie