Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Kind dat in taalarme omgeving opgroeit, haalt achterstand nauwelijks meer in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kind dat in taalarme omgeving opgroeit, haalt achterstand nauwelijks meer in'

Als kinderen opgroeien zonder boeken, dan halen ze de achterstand in hun woordenschat nauwelijks meer in. Dat stelt docent, schrijver en columnist Merel van Vroonhoven bij De Taalstaat. Vanwege een persoonlijke ervaring heeft ze veel met een gedicht van Rutger Kopland.

Uit onderzoeken blijkt het, zegt ze én ze ziet het in haar eigen klassen. "Als kinderen niet opgroeien in een omgeving waar rijk taalgebruik is, waar boeken zijn, waar ze worden voorgelezen, dan missen die kinderen al honderdduizenden woorden aan woordenschat voordat ze überhaupt naar de basisschool gaan. En dat halen ze nauwelijks meer in." Enorm zonde, vindt ze. "Leesbegrip is een van de allerbelangrijkste factoren en voorspellers van toekomstig succes."

Troost en perspectief

Van Vroonhoven ademt taal, je kunt het niet anders omschrijven. Ze werkt op een school voor kinderen met autisme, schrijft columns voor De Volkskrant, bracht de bundel Voor de klas uit én is onlangs voorzitter is geworden van de raad van toezicht voor de Stichting Lezen. Het doel van de stichting is om lezen te bevorderen. "Daar staat het op dit moment niet goed mee in Nederland."

Taalvaardigheid heeft niet zozeer te maken met techniek, zegt ze, maar dat je begrijpt wat woorden doen. "Natuurlijk moet je een belastingformulier kunnen lezen, maar veel belangrijker nog is dat je ziet hoeveel troost, maar ook perspectief en inspiratie boeken geven."

Stilgeboorte

Dat heeft ze zelf aan den lijve ondervonden. Ze had veel aan het werk van dichter Rutger Kopland, en specifiek het gedicht Ga nu maar liggen liefste uit de bundel Een lege plek om te blijven.

Aanleiding is de stilgeboorte in 2000 van haar eerste kind. "Ik was daar natuurlijk heel erg verdrietig om. En toen heb ik veel aan dat gedicht gehad. Ik heb het veel gelezen, ook heel vaak overgeschreven en dat heeft me heel veel troost geboden." Ze pakt het erbij en citeert:

"Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras, ik heb
altijd gewild dat ik dat was, een lege
plek voor iemand, om te blijven."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie