Cultuur & Media

Mieke Kerkhof: 'Ik wil de dood minder zwart maken'

foto: Nieuw Amsterdamfoto: Nieuw Amsterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Mieke Kerkhof: 'Ik wil de dood minder zwart maken'

[AVROTROS] Een gynaecoloog genaamd Kerkhof die een boek over de dood schrijft, je verzint het niet. Toch is het waar. Dokter Mieke (zoals ze zichzelf wel eens noemt) schreef het boek Klaar is Kees, een knipoog naar het levenseinde. Ze presenteerde het afgelopen donderdag, en nu al is er een tweede druk verschenen. Wat is het verhaal achter dit ogenschijnlijke succes?

Kerkhof's fascinatie voor de dood ontstond toen ze op tienjarige leeftijd het bed van haar oma kreeg. Haar oma was kort daarvoor in haar slaap overleden, en vanaf het moment dat Kerkhof haar bed kreeg was ze elke zondagavond bang om ook ‘opgehaald te worden’. Haar oma was immers in de nacht van zondag op maandag overleden. In dát bed. Toen ze op latere leeftijd geneeskunde ging studeren en op snijtafels lichamen ontleed, werd de dood een vast onderdeel in haar leven: “Als arts krijg je daar nou eenmaal mee te maken.”

Quote

Het is geen moppentapperij. Het is echt wel een boek met een serieuze kant

Mieke Kerkhof

Kerkhof koos uiteindelijk voor de richting gynaecologie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken krijgt ook zij in haar vak regelmatig met de dood te maken. “Iedereen denkt dat je als gynaecoloog alleen aan het begin van het leven staat, maar dat is niet zo. Er zijn twee zekerheden in het leven: je wordt geboren en je gaat dood. En als gynaecoloog heb je ook best vaak met dat andere stukje te maken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over kinderen die overlijden in de baarmoeder, of vrouwen die een miskraam ondergaan. Dat zijn ook periodes van diepe rouw.”

Met haar boek Klaar is Kees wil Kerkhof ontroering brengen over de dood, en 't uit het verdomhoekje halen. De dood minder zwart maken. Maar, zegt ze: “Het is geen moppentapperij. Het is echt wel een boek met een serieuze kant. Het is eigenlijk allebei: lachen, maar ook heel ontroerend."

Beluister het hele interview met Mieke Kerkhof in het NPO Radio 1 Journaal:

Mieke Kerkhof schrijft boek over de dood

Ster advertentie
Ster advertentie