Cultuur & Media
KRO-NCRV

Carice van Houten: 'Ik ben wel een beetje klaar met naakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carice van Houten: 'Ik ben wel een beetje klaar met naakt'

Geen tepels en geen schaamhaar van Carice van Houten voor haar nieuwe hoofdrol in de film Instinct. "Zeer verfrissend", aldus Van Houten zelf. Sommige details zijn bewust weggelaten om het vrouwelijke lichaam niet te objectiveren én omdat je naakt helemaal niet nodig hebt om seksualiteit te laten zien, aldus de actrice. "Ik ben er wel een beetje klaar mee."

De film Instinct, die door boezemvriendin Halina Reijn werd geregisseerd en mede door Van Houten werd geproduceerd, gaat vanavond op het Nederlands Filmfestival in première. Een editie die opvalt door de grote hoeveelheid vrouwelijke makers. En die vrouwelijke makers zorgen ook voor een andere blik op de wereld.

Vrouwelijke blik

Volgens Van Houten, die het complexe hoofdpersonage vertolkt, had deze film dan ook niet door een man gemaakt kunnen worden op deze manier. "Niet dat mannen geen complexe vrouwenrollen kunnen creëren, maar ik denk toch dat het een heel ander soort film was geweest als het door een man was geregisseerd."

In Instinct is door Van Houten en Reijn bewust gekozen voor minder naakt ("we zijn er wel een beetje klaar mee met dat vrouwelijk naakt altijd"), maar ook andere stereotyperende objecten, zoals een theepot op tafel bij de vrouwelijke hoofdpersoon, zul je niet zien.

Quote

Waarom moest ik nu eigenlijk naakt voor deze scene?

Carice van Houten

Sinds kort kijkt ze zelf ook met een andere, meer vrouwelijke blik naar haar voorgaande films. "We zijn allemaal een beetje wakker geworden voor mijn gevoel. Met terugwerkende kracht denk ik nu soms: waarom moest ik eigenlijk naakt voor die scene?"

'Liever niet'

"Ik ben wel een beetje klaar met naakt vanuit feministisch standpunt, maar ook ijdelheid. Ik ben 43 en heb een kind gebaard." Van Houten heeft geen spijt van de films op haar cv met bloot en gaat naakt in de toekomst ook niet uit de weg voor een rol. "Soms moet je de hele waarheid kunnen laten zien. Maar liever niet."

MeToo

De hele MeToo-discussie heeft er volgens Van Houten ook aan bijgedragen dat vrouwen in de filmwereld meer hun rol opeisen. "Dat heeft zeker een steuntje in de rug gekregen." Volgens Van Houten zie je dat, zeker in Amerika, vrouwelijke makers veel meer kansen krijgen dan voorheen.

De vrouwelijke stem van Halina Reijn

Ster advertentie
Ster advertentie