Cultuur & Media

Trailermuziek die je omver blaast

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trailermuziek die je omver blaast

In een korte tijd word je compleet ondersteboven geblazen. Het maakt je aan het lachen of er biggelt een traan over je wang. Nu weet je het zeker, je moet de film zien! Maar, wat is nou een essentieel onderdeel van die trailer? Precies: de muziek.

Bij De Nieuws BV zijn Dennis Braunshof en Paul Deetman van The Solos te gast. Zij componeren de muziek voor de trailers van grote Amerikaanse film en TV-producties als Justice League, Dardevil, en Alien Covenant. Misschien worden ze er vanavond voor beloond: met deze trailermuziek zijn ze genomineerd voor een Buma Music in Motion award in de categorie 'Beste originele compositie voor een trailer'.

Trailermuziek vs Filmmuziek

Er zijn raakvlakken maar trailermuziek verschilt ook veel van filmmuziek. Bij trailermuziek is het bijvoorbeeld belangrijk om in zeer korte tijd meerdere spanningsbogen te maken. Trailers moeten kort en krachtig: "e moet mensen op het puntje van hun stoel krijgen en zorgen dat ze een ticket kopen voor die film", legt Deetman uit. "De muziek is dan iets meer grandioos en epic om het publiek echt naar binnen te trekken."

Braunshof: "Je moet kijken hoe je het spannend maakt. Welke vragen stelt de film waar jij antwoord op wil hebben? En hoe kan je ervoor zorgen dat die vraag ook door de muziek naar voren komt?". Waar reclames altijd vrolijk en positief zijn eindigen trailers doorgaans met een grote negatieve vraag en daar speelt muziek een belangrijke rol. "Bij een trailer gaat er iets mis. In het geval van Alien Covenant zie je een alien die alles kapot gaat maken. Maar of dat zo is, dan moet je de film gaan kijken." En voor de trailer van Alien Convenant zijn Deetman en Braunshof genomineerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie