Cultuur & Media

Hoe ga je om met leerlingen met een ernstig zieke ouder? Syenna en Dicky delen hun eigen ervaringen met scholen

AVROTROS
foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je om met leerlingen met een ernstig zieke ouder? Syenna en Dicky delen hun eigen ervaringen met scholen

Hoe ga je om met een leerling die een ongeneeslijk zieke ouder heeft? Dicky Yee en Syenna de Groot verloren allebei een ouder aan een ongeneeslijke ziekte toen ze op de middelbare school zaten. Samen met andere lotgenoten maakten zij een folder om scholen een duwtje in de juiste richting te geven. In Humberto vertellen ze hun eigen ervaringen.

Dicky en Syenna hadden allebei heel andere ervaringen op school. Dicky: "Mijn moeder kreeg kanker. Het ging de verkeerde kant op en ze werd terminaal. Het eerste waar ik dat begon te vertellen was op school, maar het gevoel dat ik kreeg was dat ik niet echt begrepen werd. Ze hebben ontzettend hun best gedaan, maar ze wisten niet helemaal hoe ze ermee om moesten gaan. Ze misten de nodige ervaring daarin."

O, jij was dat meisje!

Syenna was 11 of 12 jaar toen haar moeder ziek werd en longkanker kreeg. Ze was 15 toen haar moeder overleed. "Eerste vertelde ik het helemaal niet op school."

"Toen het impact begon te hebben op school heb ik het verteld aan de zorgcoördinator. Die vertelde het aan de leraren. Maar zodra je naar andere klas ging, waren de nieuwe leraren niet op de hoogte." Syenna vertelde dan in een kennismakingsgesprek met de nieuwe leraar dat ze met haar vader en haar twee katten woonde. "Leraren vroegen toen: 'Zijn je ouders gescheiden?' Ik zei: 'Nee, mijn moeder is overleden toen ik 15 was.' En toen zei een leraar: 'O, jij was dat meisje!' Dat was een hele rare ervaring", vertelt Syenna.

Wel naar school willen gaan

Dicky merkte vooral dat er niemand over ziekte van ouders praatte op school. "Je denkt dat je de enige bent op school met deze situatie. Maar dat is niet zo. Je zit niet in een unieke situatie."

Wat je als school moet doen volgens Dicky is vooral samen in gesprek gaan. "Ook ruimte geven, maar niet te veel ruimte geven. Dat is heel belangrijk. Het moet echt in balans zijn." Dicky werd bijvoorbeeld naar huis gestuurd om voor zijn moeder te zorgen, terwijl hij gewoon graag op school wilde blijven. Ook voor Syenna was school eigenlijk wel een ontsnapping. “Je wil gewoon met je vriendinnen op school blijven.”

De folder van Syenna en Dicky is te verkrijgen door te mailen naar mijnouderisernstigziek@gmail.com.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie