Cultuur & Media
NOS

Megaovername in gamingindustrie: 'Take-Two speelt weer mee met grote titanen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Megaovername in gamingindustrie: 'Take-Two speelt weer mee met grote titanen'

Een grote deal in de gamewereld: Take-Two Interactive, de eigenaar van populaire games als Grand Theft Auto, Red Dead Redemption en Bioshock neemt concurrent Zynga over voor 12,7 miljard dollar (11,2 miljard euro). Zynga is de eigenaar van games als Farmville, CSR Racing en Empires & Puzzles. In het NOS Radio 1 Journaal contact met gamejournalist Len Maessen.

"De mobiele gamesector is de afgelopen tien jaar de snelst groeiende sector van de gamingindustrie. Het is inmiddels meer dan de helft van de hele industrie waard, zo'n negentig miljard dollar vorig jaar", aldus Maessen.

Mobiele games

Door de overname wordt Take-Two een van de grootste gamebedrijven ter wereld. Take-Two is nu vooral nog groot in games voor pc's en consoles zoals de Playstation en Xbox. Zynga is juist groot in games voor smartphones. Mobiele games zijn de grootste groeimarkt binnen de industrie, maar zijn nu nog maar goed voor zo'n 12 procent van de omzet bij Take-Two. Na de overname moet dat meer dan 50 procent worden.

Het plan is dat er samen met Zynga nieuwe mobiele versies worden ontwikkeld van consolegames van Take-Two.

Nieuwe doelgroep

"Met de overname van Zynga speelt Take-Two weer mee met de grote titanen uit de gamingindustrie. Take-Two liep een beetje achter op hun concurrenten. Het is een enorm winstgevend bedrijf vanwege Grand Theft Auto, het meest lucratieve spel op de markt. Maar Take-Two maak dus vooral computerspellen, games die gericht zijn op de hardcore gamers", zegt Maessen.

"Terwijl de mobiele markt ook heel interessant is, want het brengt een nieuwe doelgroep. Mensen die geen spelcomputer in huis hebben, maar wel op hun telefoon in de trein graag een spelletje speelt bijvoorbeeld. Ook dat is gamen. En dus is Zynga een ongelofelijk waardevolle aankoop voor Take-Two."

Ster advertentie
Ster advertentie