Cultuur & Media
KRO-NCRV

Heel Holland Bakt met BN'ers? 'Dat gaan we nóóit doen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel Holland Bakt met BN'ers? 'Dat gaan we nóóit doen’

Een uitgezakte merengue van Matthijs van Nieuwkerk of aangebrande cupcakes van Catherine Key. Als het aan Jan Slagter ligt gaan we dat nooit zien in Heel Holland Bakt. "Waarom moet het altijd met bekende Nederlanders? Het mag wel een tandje minder", zegt de Omroep MAX-baas in Spraakmakers.

Naar eigen zeggen riep Slagter vijf jaar geleden al dat ze dit bij het goedbekeken bakprogramma nóóit gaan doen. "De formule van het programma is met gewone Nederlanders die bij je om de hoek zouden kunnen wonen en die goed kunnen bakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slagter vindt programma’s met onbekende Nederlandser vaak veel leuker. Hij noemt het weinig creatief om telkens weer "een blik BN'ers" open te trekken. Toch zegt hij dat je er soms niet aan ontkomt en dat dit ook niet erg is. "Bij Sterren op het Doek vind ik het wel leuk als je iemand ziet die wel bekend is, maar die nog nooit echt op televisie is geweest."

Het mooiste aan werken met onbekende mensen is volgens Slagter dat de kijker zich kan herkennen in degenen die op televisie komen.

Te gelikt

Volgens Zoë Papaikonomou heb je als programmamaker door gebruik te maken van BN'ers een grotere garantie op goede kijkcijfers. Ze kijkt uit naar de laatste aflevering van Hunted Vips deze maandagavond, maar vond dat het programma niet per se BN'ers nodig had. "Het is interessant omdat je een inkijkje krijgt in werkwijzen van opsporingsdiensten."

De onderzoeksjournalist kijkt net als Slagter het liefst naar programma’s zónder bekende gezichten. Zo vond ze First Dates juist leuk met onbekenden. "Het wordt anders wel heel gelikt. BN'ers zijn gewend om op televisie te komen. Dus op het moment dat iemand niet meteen fantastisch uit zijn woorden komt, vinden we dat ongemakkelijk. Dat vind ik ook wel een beetje jammer."

Wie is de Mol

Papaikonomou doet gelijk een oproepje voor één van haar favoriete programma's Wie is de Mol. "Misschien kan er weer eens een Wie is de Mol voor gewone Nederlanders komen. Dan maken wij ook weer eens kans om aan zo'n leuk programma mee te doen."

Het Mediaforum met Jan Slagter en Zoë Papaikonomou

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie