Cultuur & Media
VPRO

Yora Rienstra niet bang voor humor in 'Half Holland in crisis'

foto: Hilde Harshagen
  1. Nieuwschevron right
  2. Yora Rienstra niet bang voor humor in 'Half Holland in crisis'

Met humor over crises praten? Programmamaker en cabaretier Yora Rienstra is er niet bang voor. Sterker nog, in Nooit Meer Slapen vertelt ze dat humor voor haar nieuwste programma Half Holland in crisis juist een belangrijk onderdeel is om de onderwerpen behapbaar te houden, maar "het is niet zo dat ik je dan minder serieus neem."

Crisis, crisis, crisis

In het vierdelige Half Holland in crisis duikt Yora Rienstra in de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis. Ze reist daarvoor door heel Nederland en gaat het gesprek aan met de mensen die direct de gevolgen van al deze crises ondervinden. Zo bezoekt ze een opvangcentrum en spreekt ze met Syrische vluchtelingen, loopt ze met Extinction Rebellion, en bezoekt ze Valkenburg, dat in 2021 zwaar getroffen werd door overstromingen.

Opvallend aan de serie is misschien wel de humor waarmee Rienstra de verschillende onderwerpen aanvliegt. "Ik heb me door het leven heengeslagen met humor, dat was voor mij een redding. Ik merk dat ik geïrriteerd kan worden als die vorm niet wordt begrepen. Ik vind dat je niet rigide moet zijn als je humor gebruikt, dat je dan meteen denkt 'O, dan zal ze het wel niet serieus nemen', want dat is niet waar."

Quote

Heb je ooit een begrafenis meegemaakt waar niet werd gelachen?

Yora Rienstra

Behapbaar maken

Rienstra is niet bang dat haar gebruik van humor ten koste gaat van de urgentie in het programma. "Op het moment dat je er de hele tijd dramatisch bij gaat kijken, vraag ik me af of de urgentie er überhaupt groter van wordt. Het raakt mij als iemand menselijk blijft en een relativerende grap maakt. Lachen is ook een manier om je te uiten. Heb je ooit een begrafenis meegemaakt waar niet werd gelachen? Het betekent dan niet dat je verdriet minder is", aldus Rienstra.

Rienstra vertelt dat ze veel mensen kent die niet meer willen luisteren naar onderwerpen die ze aansnijdt in haar programma omdat "die er helemaal straal depressief van worden". Ze begrijpt dat mensen er "meur" van worden, maar toch vindt ze het belangrijk om ermee bezig te zijn. Daarbij hoopt ze juist dat de humor het verschil kan maken. "We hebben er echt allemaal mee te maken en we kunnen onderdeel zijn van de oplossing. Ik hoop dat ik met dit programma waar ook een lichte toon inzit die mensen wél weet te bereiken."

Yora Rienstra (cabaretier, programmamaker) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie