Cultuur & Media
VPRO

Waar komt Humberto Tans fascinatie voor de jaguar vandaan?

foto: RTL
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt Humberto Tans fascinatie voor de jaguar vandaan?

Meer dan tien jaar lang liep Humberto Tan rond met de wens om een jaguar vast te willen leggen op de camera. En nu was het dan eindelijk zover. Voor de documentaire De Jacht op de Jaguar reisde hij af naar Suriname om daar in de jungle op zoek te gaan naar het zeldzame roofdier. De presentator schoof aan bij Nooit Meer Slapen en vertelde daarin onder andere waar die fascinatie voor de jaguar vandaan komt. "We hebben meer aandacht voor Afrikaanse en Aziatische katachtigen, en eigenlijk heel weinig voor Zuid-Amerikaanse katachtigen."

Video niet beschikbaar

Jaguar Scarface

Die fascinatie voor de jaguar gaat volgens Tan ongeveer tien jaar terug en kwam weer opnieuw naar de voorgrond bij het zien van een vrij simpel YouTube-filmpje. Daarin valt de jaguar Scarface een kaaiman aan die hij met één gewelddadige beet uit de rivier weet te vissen. "Ik zag dat filmpje," begint Tan, "en toen realiseerde ik mij: dit is de grootste kat van Zuid-Amerika, en dus ook van Suriname. Ik vond het zo'n prachtig dier, maar we hebben er weinig aandacht voor. We hebben veel meer aandacht voor de Afrikaanse en Aziatische katachtigen, maar eigenlijk heel weinig voor Zuid-Amerikaanse katachtigen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Suriname

Lange tijd was het plan van Tan om na zijn pensioen een langdurige reis te maken door Guyana en Suriname om daar opzoek te gaan naar de Jaguar. Maar toen werd hij door Elise Roodenburg, de uiteindelijke regisseur van de documentaire, gevraagd om mee te gaan voor een artikel, een idee dat tijdens de stilte van de pandemie uiteindelijk uitgroeide tot het idee om er een documentaire van te maken.

Er is alleen een klein probleem: wil je als toerist een jaguar spotten is niet Suriname, maar Brazilië eigenlijk de voor de hand liggende bestemming – en dan met name de Pantanal-rivier. Ook jaguar Scarface komt daar vandaan. Toch viel de keuze op Suriname. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met mijn achtergrond en mijn geboorteland."

Calvin Klein parfum

Omdat de kans op het spotten van een jaguar zo klein is in Suriname, heeft Tan er alles aan gedaan om zijn kansen te vergroten. Opvallend onderdeel van het arsenaal is daarbij het parfum 'Obsession' van Calvin Klein. Hoe Tan daar aan kwam? "Ik las een wetenschappelijk artikel over een onderzoek dat is gedaan naar het reukvermogen van de jaguar, en dat ze schijnbaar heel erg aan gaan op een bepaalde feromonen. Die zitten in een aantal parfums, maar diegene die het beste werkt is die van Calvin Klein."

"Dat vond ik een opmerkelijk feit. Dus daarom heb ik op de luchthaven, op weg naar Suriname, bij de Tax Free zo'n flesje gekocht."

Humberto Tan (presentator, schrijver en fotograaf) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie