Cultuur & Media
VPRO

Michiel Schreuders: 'Waarom laten we kinderen totaal vrij op het internet?'

foto: Yuri van der Hoeven
  1. Nieuwschevron right
  2. Michiel Schreuders: 'Waarom laten we kinderen totaal vrij op het internet?'

In de voorstelling Provo 2.0 trekt artistiek leider Michiel Schreuders paralellen tussen de Provobeweging in de jaren zestig en vandaag. "De Provobeweging wilde met ludieke acties vol absurditeit Nederland bereiken over emancipatie, milieu, woningnood, net als nu." Michiel wil loskomen van het theater met een moralistische boodschap, maar jongeren wel bewust maken van de gevaren van social media. "Uiteindelijk moet je verhaal resoneren bij jongeren", vertelt hij bij Nathan de Vries in Een Uur Cultuur. Hij deelt ook zijn cultuurtips.

#139 - Michiel Schreuders (artistiek leider, componist, muzikant) (S03) - Een uur cultuur

Provo 2.0

In Provo 2.0 verliest de fictieve kleinzoon van Robert Jasper Grootveld, een prominent lid van de Provo beweging, zijn vader aan longkanker. Jasper zet een succesvolle social media actie op. De acties worden steeds extremer en uiteindelijk gaat alles helemaal mis. 'Heb ik bloed aan m'n handen?', wordt gevraagd aan een zaal vol middelbare scholieren.

Na de show gaat het gezelschap in gesprek met jongeren. "Het is bewonderenswaardig hoe goed jongeren kunnen reflecteren. Dat geeft me hoop."

Vrij op het internet

De voorstelling levert kritiek op social media en internet, want Michiel maakt zich zorgen. "De democratie staat op instorten. Het internet weet meer van je dan je moeder. Als je ziet hoeveel impact social media heeft op jongeren, word je helemaal naar. Hoe is het mogelijk dat we kinderen met een helm op laten fietsen, maar op het internet totaal vrijlaten?"

Schreuders noemt het absurd. "De hoeveelheid zelfmoorden en jongeren met anorexia of een depressie is echt schrikbarend." Michiel wil met de voorstelling wegblijven van moralisme, maar jongeren wel leren hoe een systeem werkt. "Met een vingertje wijzen werkt averechts."

De cultuurtips van Michiel Schreuders

De Pest, Albert Camus

"Mijn vader droeg dit boek zijn hele leven met zich mee als een soort bijbel. Een dorpje in Algerije wordt afgesloten van de wereld wanneer de pest uitbreekt. De één wordt heel depressief, de ander wordt agressief. Toen corona uitbrak kwam dit boek weer onder de aandacht. Mijn vader overleed aan het eind van de coronaperiode. Hij heeft me geleerd om niet te veel te oordelen in mijn professionele en persoonlijke leven. Camus herinnert zichzelf en ons eraan waarom het leven de moeite waard is."

Tim Fransen

"Cabaretier Tim Fransen brengt tegelijk diepe filosofische en hele platte grappen. Hiermee brengt hij overal lucht in. Hij gebruikt livemuziek en interactie met de zaal, net als wij." Dat schept voor Michiel een verwantschap.

Robert Johnson

"Zonder deze blueslegende uit de jaren dertig waren er geen Jimi Hendrix of Rolling Stones", pleit Schreuders. "Alles rock-'n-roll is hier schatplichtig aan. In een kruispunt zin zijn leven zou hij een aanbod van de duivel geaccepteerd hebben. Hij kreeg het talent om een jaar muziek te maken. In dat ene jaar speelde hij de sterren van de hemel en overleed hij. Zo werd hij het eerste lid van de Club 27."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Lieverdje

Robert Jasper Grootveld organiseerde in de jaren zestig Provo-bijeenkomsten bij het standbeeld Het Lieverdje in Amsterdam op het Spui. De interactieve acts creëerden ze veel media aandacht en bewustzijn rond de verslavende tabaksindustrie. "Wanneer je demonstreert is het niet per se je eigen verantwoordelijkheid iets af te maken. Iets in gang zetten is voldoende."

Contra, Theatergroep Houten Huis

Houten Huis maakt beeldende voorstellingen met live muziek en Contra gaat over de politie. "Zonder de politie zou onze rechtsstaat totaal uit elkaar vallen. En tegelijkertijd tonen alle onderzoeken ontzettend veel racisme bij de politie. Je hebt het nodig, maar het gaat ook fout. Dat zijn perfecte ingrediënten voor de voorstelling."

Praten met De Nachtwacht

Coen Verbraak interviewt de personages van De Nachtwacht. "Ik vind het tof dat in deze vorm heden en verleden direct met elkaar worden verbonden. En het contrast van de serieuze Coen Verbraak en die gekke figuren zorgt voor een absurd randje... Heerlijk."

Gerelateerde podcast

Een uur cultuur

Een uur cultuur

Een uur cultuur

Op zaterdag- en zondagochtend is van 06.00 tot 07.00 uur het nieuwe cultuurprogramma Een Uur Cultuur te beluisteren.

Luisteraars horen op zaterdag van Teddy Tops wat zij komende week kunnen zien, luisteren, lezen, proeven en bezoeken. Met de beste muziek, boeken, films, concerten, exposities, theater- en dansvoorstellingen. Highbrow en lowbrow, maar altijd met smaak en overtuiging. Op zondagochtend brengt Eva Koreman samen met een gast spannende, ontroerende en gratis tips op elk mogelijk gebied van cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie