Cultuur & Media
AVROTROS

Misdaadjournalist Thijs Zeeman over voor- en achtertuin narcisten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadjournalist Thijs Zeeman over voor- en achtertuin narcisten

De oplichters en manipulators die journalist Thijs Zeeman tegenkomt in zijn misdaadprogramma Zeeman confronteert kun je volgens Zeeman grofweg opdelen in twee groepen: de voor- en achtertuin narcisten. Kom je iemand uit de eerste groep tegen, dan kun je je het beste uit de voeten maken.

#315 - Thijs Zeeman - MISCHA!

"Als ik kijk naar persoonlijkheden dan bevinden ze zich allemaal in het narcistische spectrum", zegt Zeeman over de mensen die hij in zijn programma confronteert met hun daden. "Mensen die erg met zichzelf bezig zijn en ook in hun hoofd kunnen rechtvaardigen wat ze doen. Ze zien zichzelf ook vaak als slachtoffer."

Voor- of achtertuin narcisten?

Anders dan de "voortuin narcisten", dat zijn namelijk "gewoon" de psychopaten, ziet Zeeman ook een andere groep: de achtertuin narcisten. "Die hebben een moeilijke jeugd gehad, weinig liefde gekend, en zijn daardoor zo egoïstisch dat ze blind zijn geworden voor de ander."

Een goede confrontatie betekent volgens Zeeman vooral dat je openstaat voor iemands verhaal. "Ik moet over al het bewijsmateriaal vertellen en de ander de kans geven te reageren. Ook als dat betekent dat mijn eigen verhaal afzwakt. Iemand moet de kans hebben zijn verhaal te kunnen doen."

#315 - Thijs Zeeman - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie