Cultuur & Media

Amsterdam Dance Event: Disneyland voor volwassenen

foto: Afbeelding: amsterdam-dance-event.nlfoto: Afbeelding: amsterdam-dance-event.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam Dance Event: Disneyland voor volwassenen

[VPRO] Dit weekend klopt het hart van Amsterdam met een hogere BPM. Vanavond begint het Amsterdam Dance Event, dat duurt tot aanstaande zondag. Ongeveer 375.000 binnen- en buitenlandse dance-liefhebbers komen daarvoor naar onze hoofdstad.

Het startschot is vanavond in de Melkweg en het festival begint op ongewone wijze. De Berlijnse componist en producer Henrik Schwarz heeft de handen ineengeslagen met dirigent Jules Buckley van het Metropole Orkest. Met hun compositie Scripted Orkestra openen ze het festival.

Het optreden van een uur zal een symbiose zijn van klassieke en elektronische muziek. "It’s the only orchestra I heard that can do this", zei Henrik Schwarz over de samenwerking in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Luister hier naar het interview met Henrik Schwarz:

Zaken doen

Toen het festival in 1996 voor het eerst werd gehouden was het een conferentie van drie dagen waar muzikanten zaken konden doen, lezingen konden bijwonen en ’s avonds in drie verschillende clubs van dancemuziek konden genieten van de dertig aanwezige dj’s. Dit jaar duurt het festival vijf dagen, zijn er 450 evenementen en 2200 artiesten die op 140 verschillende locaties optreden.

"We zijn begonnen als ontmoetingsplaats voor de muziekindustrie", zei festivaldirecteur Richard Zijlma vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zijn we nog steeds. Er komen uit de hele wereld zo’n 7000 mensen om hier overdag zaken te doen op verschillende conferenties. We willen een soort ecosysteem bouwen voor deze scene.”

Luister hier naar het gesprek met festivaldirecteur Richard Zijlma:Dat ecosysteem is er. De honderdduizenden bezoekers trekken jaarlijks naar Amsterdam om in het oog van de dance-orkaan te staan. "Het is voor de zakelijke kant van de dance-scene een must-be", zei marketeer en producer Bart Elshof in het NOS Radio 1 Journaal. "Het leuke is dat er een heleboel toeristen op afkomen, net als bij Koningsdag in Amsterdam is het voor hen een soort Disneyland voor volwassenen."

Oranje boven

Waarom is het eigenlijk zo dat Nederland zo centraal staat in de dance-wereld? We hebben een exportwaarde van circa 200 miljoen euro en Hollandse dj's als Tiësto, Hardwell, Martin Garrix en Armin van Buuren horen bij de wereldtop.

Gaby (alias: DJ Sugar) geeft les op de DJ School in Gorinchem en heeft er wel een idee over. "Het is nu veel gemakkelijker dan vijf jaar geleden", zei ze in het NPO Radio 1-programma De Ochtend. "Je hebt gewoon een goede computer nodig en een MIDI-keyboard. That’s it." Maar dat geldt natuurlijk ook voor niet-Nederlanders. Zijn we er dan misschien gewoon beter in?

Jolanda (alias: Miss Smile), geeft ook les op de DJ School en denkt dat ons klimaat een rol speelt, vertelde ze in De Ochtend. "Het is vaak heel slecht weer in Nederland. Een goede tijdsbesteding is natuurlijk om in de studio muziek te produceren. Maar uiteraard ook de creativiteit en de ronkende marketingmachine erachter dragen bij aan het grote succes van de Nederlandse producers en dj’s."

Luister hier naar de bijdrage in De Ochtend over de vraag waarom Nederlanders het zo goed doen:

Festivaldirecteur Richard Zijlma denkt dat het door de liefhebbers komt. "Het succes is begonnen op de dansvloer", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het Nederlandse publiek heeft deze muziekstroming heel vroeg omarmd. Daarom konden veel Nederlandse dj’s vlieguren maken en expertise opbouwen." We waren er dus gewoon vroeg bij. Nu hebben we de expertise, zijn de liefhebbers onderweg en het evenement wordt steeds groter. Vanavond knalt het dak van Disneyland eraf.

Ster advertentie
Ster advertentie