Cultuur & Media
KRO-NCRV

Wat kunnen we van het filmlandschap van 2024 verwachten? 'Event-cimena werkt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen we van het filmlandschap van 2024 verwachten? 'Event-cimena werkt'

Met films als Barbie en Oppenheimer was het een goed jaar voor de bioscopen. Hoewel het aantal bezoekers nog niet gelijk is aan de jaren voorafgaand aan corona, gaat het financieel wel goed. Wat kunnen we het komende jaar verwachten? Filmrecensent Floortje Smit verwacht meer 'event-cinema' zoals de blockbusters van afgelopen zomer. "Hiervoor móét je naar de bioscoop", zegt ze bij Spraakmakers.

Blockbusters

De bioscopen hebben het zwaar gehad tijdens de coronajaren, maar het publiek weet de zalen steeds meer te vinden. Blockbusters als Barbie en Oppenheimer, die het fenomeen Barbenheimer veroorzaakten, hebben daarbij geholpen. "Mensen liepen niet enorm warm voor arthouse-films. Dus je moet dit soort films ook wel tonen", zegt Smit, adjunct-directeur van filmtheater Het Ketelhuis.

Formule

Smit voorspelt dan ook dat Hollywood hierop inspeelt en meer 'event-cinema' zal gaan produceren. "Bij dit soort titels heb je het idee: ik wil dit als eerste zien en ervaren in een bioscoop. Ik denk dat je dat veel meer gaat zien", aldus Smit. "Ze hopen die formule weer zo te herhalen." Toch denkt de filmrecensent dat het niet gaat werken. "Dit is toeval geweest."

Gouden tijden

Ook denkt Smit dat de hoogtijdagen van Netflix een beetje voorbij zijn. "Ze zijn juist voorzichtiger momenteel", vindt Smit. "De gouden tijden waarin zij heel veel geld gaven aan regisseurs om hun epos te maken, is wel een beetje voorbij. Het is gewoon een groter risico. Er zijn nu zoveel streamingdiensten dat ze tegen elkaar moeten opbieden."

Vizier

Maar het nieuwe filmjaar belooft veel goeds, denkt Smit. "Er komen weer heel interessante dingen aan", zegt de filmrecensent, die al veel van aankomende projecten heeft mogen zien. Welke moeten we dan in het vizier houden? "All of Us Strangers is een van de mooiste films die eraan komt. Poor Things komt er ook aan, typisch zo’n film die je in de bioscoop wil zien."

Ster advertentie
Ster advertentie