Binnenland
NOS

Filmgenre biopic steeds populairder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmgenre biopic steeds populairder

Films over het leven van beroemde mensen doen het de laatste jaren goed in de bioscoop en op de streamingdiensten. Denk aan Bohemian Rhapsody over Queen, Rocketman over Elton John en Blonde over Marilyn Monroe. Eén van de nieuwste zogenoemde biopics, die dit jaar wordt gemaakt, is die over popster Michael Jackson. Filmregisseur Diederick Koopal vertelt in NOS Met het Oog op Morgen over het fenomeen biopic. Eerder maakte Koopal de biopic 'Bloed, Zweet en Tranen', over het leven van André Hazes.

"De charme van een biopic is dat het een inkijkje is in het leven van een beroemdheid," zegt Koopal, "Toch heb ik lang getwijfeld of ik wel een biopic wilde maken over Hazes. Er was ook al een documentaire en een musical. Ik vond het lastig om te besluiten wat voor een film het moest worden."

Drama

Volgens Koopal moet echt keuzes maken over wat je wil vertellen: "Dat doe je samen met de schrijvers natuurlijk. Ik heb er in het geval van Hazes voor gekozen om naast het grote succes dat hij had ook te kijken naar het drama. En dat zie ik ook veel terug bij andere biopics."

"Een biopic laten zien waarin iemand alleen maar succesvol is dan is dat veel minder interessant." Het drama moet verteld worden volgens Koopal. Voor zijn biopic heeft hij ook gesproken met de familie van Hazes: "Het moeilijke van biopics is dat als je er één maakt over iemand die nog niet zo lang dood is, je te maken hebt met allemaal mensen die rechten en gevoelens hebben."

"Als je zo'n film maakt moet je dus niet alleen kijken naar wat je maakt, maar ook of je die film wel kunt maken", zegt Koopal. Volgens de regisseur maak je van tevoren afspraken over hoeveel vrijheid je krijgt voor het maken van de film.

Michael Jackson

Dit jaar wordt er een biopic gemaakt over Michael Jackson, die zelf ook veel drama en controverses heeft gekend. "Ik weet niet of je echt verplicht alles wat er is gebeurd mee moet nemen in de film," stelt Koopal, "Dit wordt echt een grote Hollywoodfilm. Ze gaan bepaalde dingen uit zijn leven niet vermijden in de film, met name de aantijgingen van kindermisbruik. En ik denk dat je daar als maker ook echt niet omheen kan."

"Het blijft dan nog altijd de vraag hoe je dat in beeld gaat brengen," zegt Koopal, "De familie heeft nog veel muziekrechten en die is er natuurlijk bij gebaat dat Michael er zo goed mogelijk uitkomt. Het is dus de vraag hoe objectief het verhaal zal worden."

Koopal heeft de film Bohemian Rhapsody ook gezien en zegt dat er daarin toch wel erg veel is weggelaten: "Ik was zelf vroeger fan van Queen, dus ik volgde het leven van Freddie Mercury. Zijn nimmer aflatende drang naar seks en erkenning speelt bijvoorbeeld niet echt een rol in die film."

Het fenomeen biopic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie