Cultuur & Media

SonsbeekTheaterAvenue: Een theaterbuffet dat te behappen moet blijven

foto: Afbeelding: sonsbeektheateravenue.nlfoto: Afbeelding: sonsbeektheateravenue.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. SonsbeekTheaterAvenue: Een theaterbuffet dat te behappen moet blijven

[VPRO] Vandaag begint de achttiende editie van de SonsbeekTheaterAvenue in Park Sonsbeek in Arnhem. Sinds 1949 is dat park internationaal bekend vanwege de Sonsbeek-sculptuurtentoonstellingen, die om de paar jaar in de zomer plaatsvinden. Om het honderdjarig bestaan van het park te vieren, organiseerde Paul Wijtvliet in 1999 wat hij noemde een theaterkermis. De bedoeling was een eenmalig, ‘Parade-achtig’ evenement, maar het werd zo’n succes dat het sindsdien jaarlijks te bezoeken is.

Uitrusten op een kunstwerk

Dit jaar valt de vierdaagse theaterkermis voor het eerst sinds 2008 weer in de periode van de kunsttentoonstelling. “Ik bouw nu mijn festival om de beeldende kunst heen”, vertelt Wijtvliet. “Ik gebruik zelfs objecten of beelden als onderdeel van mijn festival. Het werk van Kevin van Braak bijvoorbeeld: hij bouwt een houtwerkplaats van bomen uit het park die gerooid zijn, en die gebruiken wij als theatercafé. Zo komen verschillende mensen ook samen, wat een bedoeling is van beide festivals.”

Kleinschaligheid op grote schaal

SonsbeekTheaterAvenue krijgt steeds meer landelijk bekendheid. Mensen stromen jaarlijks richting Park Sonsbeek om van verschillende soorten theater te proeven. Toegang tot het park is gratis, maar entree tot een voorstelling kost vijf euro. Met ongeveer zestig verschillende theatertentjes kan het niet anders dan dat er voor elke liefhebber wel iets te vinden is. Het is een theaterbuffet. Maar je wilt als organisator van zo’n buffet natuurlijk niet dat de rij zo lang wordt dat de mensen achterin honger krijgen. Is het wel de bedoeling dat er zoveel mensen op afkomen?

“Soms moet ik oppassen dat ik niet te veel publiciteit krijg, want dan gaat de kleinschaligheid verloren”, zegt Wijtvliet. (We praten desondanks met hem verder.) “Het is juist meer een kunst om het op deze schaal te houden, met zo veel mogelijk kleine voorstellingen. Voor een muziekpodium staan soms maar zo tweeduizend mensen en dan kun je je in die massaliteit verloren voelen. Het is op deze manier wat meer gesloten en gezelliger. Je kunt de artiesten voelen en ruiken.”

Waar heb je zin in?

Het aanbod op SonsbeekTheaterAvenue is gevarieerd. Er zijn onder andere cabaretvoorstellingen, een rijdend museum, zang- en dansvoorstellingen, een burlesque en varietéshow en er zijn ook kindervoorstellingen: de Steile Tuin van Sonsbeek is omgebouwd tot kindertuin. “Als theaterimpresario ben ik al bijna veertig jaar bezig met festivals en locatietheater”, zegt Wijtvliet. “Dan ken je die wereld, je hebt contacten. Ik weet wat leuk is en ik wil mensen ook nieuwe mogelijkheden geven. Je zoekt elke keer naar nieuwe voorstellingen en er is altijd jong talent.”

Een van de opmerkelijkste voorstellingen op het programma van dit jaar is Homosexuality van Jason Gwen, een vier uur durende voorstelling over alle facetten van het homobestaan, die morgenavond in Sonsbeek in première gaat. In oktober wordt een 66 uur durende variant van die performance uitgevoerd in een Amsterdamse homosauna. Wie zich op een drogere, koelere plek alvast mentaal wil voorbereiden op al die zwetende homo’s kan dat dit weekend in Park Sonsbeek doen, vlakbij de kindertuin. Een goed buffet heeft voor iedereen wat.

SonsbeekTheaterAvenue begint vandaag en duurt tot en met zondag in Park Sonsbeek in Arnhem.

Ster advertentie
Ster advertentie