Cultuur & Media
KRO-NCRV

Pers-boycot Osaka is de ‘ultieme millennial move’

foto: anpfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pers-boycot Osaka is de ‘ultieme millennial move’

Arno Kantelberg noemt het besluit van tennisster Naomi Osaka om tijdens Roland Garros geen persconferenties meer te geven de “ultieme millennial move”. “Communiceren via social media en je kwetsbaarheid als instrument inzetten om geen verantwoording te hoeven afleggen”, reageert hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

De Japanse viervoudig grandslamwinnaar kondigde donderdag op haar Instagram aan dat ze niet op de verplichte persconferentie zal verschijnen. Ze refereert aan haar mentale gezondheid en ze wil zichzelf niet blootstellen aan mensen die aan haar twijfelen.

"De druk op topsporters is natuurlijk enorm", zegt Kantelberg, “maar om dan meteen van die druk naar je mental health te gaan vindt ik wel heel ver gaan." Volgens Kantelberg zijn de persconferentie vaak kabbelende momenten waarbij zelden echt kritische vragen gesteld worden, behalve over het spel.

Hij denkt dat bekende personen en sporters deze kritische vragen ten onrechte persoonlijk oppakken. "Het lijkt wel alsof bekende mensen alleen nog maar applaus om zichzelf heen willen verzamelen."

Publieke functie

Elske Schouten van NRC vindt het goed als sporters met de pers praten, maar dan moet het wel vrijwillig zijn. Op Roland Gaross is de persconferentie na de wedsrijd verplicht.

Er staat 20 000 euro boete om het missen ervan, maar de 23-jarige Japanse heeft genoeg geld bij elkaar getennist en zegt dit geld aan een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor de geestelijke gezondheid te storten. Kantelberg: "Dat is de perfecte pr-stunt natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie