Cultuur & Media
KRO-NCRV

Berichtgeving Coronavirus: 'Ik hoef niet telkens een pushbericht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Berichtgeving Coronavirus: 'Ik hoef niet telkens een pushbericht'

De ontwikkelingen in de uitbraak van het Coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Wat is de rol van de media in de berichtgeving rond het virus? Burgemeester Sybrand Buma zegt in Spraakmakers dat hij niet telkens "een pushbericht hoeft te ontvangen."

Volgens de voormalig partijleider van het CDA is het wél belangrijk om te melden waar het virus opduikt en hoe dichtbij het komt, maar zorgen sommige berichten juist voor onnodige zorgen bij mensen. Als voorbeeld haalt de burgemeester van Leeuwarden het nieuws aan van een man uit Duitsland die in een hotel in Limburg was. Hij was op dat moment niet besmet en hij heeft ook niemand anders aangestoken. Zo creëer je volgens hem zorgen voor niets.

Video niet beschikbaar

Speciale uitzending

De NOS heeft vanavond een speciale thema-uitzending 'Het corona-virus: feiten en fabels'. Televisierecensent Arjan Fortuin van NRC vindt het heel logisch dat de NOS dit nu brengt. "Als de GGD’s worden platgebeld, dan is het heel goed om in een uurtje uit te leggen wat er wel en niet aan de hand is."

Maatschappelijke onrust

Buma hoopt dat de NOS-uitzending ook bijdraagt dat mensen de virusuitbraak in de goede proporties gaan zien. Als je kijkt naar het aantal besmettingen, de slachtoffers en de ziekte is zijn grootste zorg als burgemeester op dit moment niet het virus zelf, maar de maatschappelijke onrust die kan ontstaan.

Naast scenario’s van een mogelijke besmetting in zijn regio, houdt hij ook rekening met andere scenario’s waarbij mensen hun huis niet meer uit durven of juist massaal uit huis gaan en aan het hamsteren slaan. "Wij houden ons bezig met alles eromheen."

Geruststellen

Buma snapt dat de ongrijpbaarheid en snelle verspreiding van dit nieuwe virus tot angst leidt, maar denkt ook dat er geen bevrijdend woord is voor mensen behalve dat je gewoon rustig kan doorleven. In deze moderne tijd zijn mensen moeilijker gerust te stellen, denkt Buma. "De tijd dat een minister zei: gaat u maar rustig slapen", is volgens hem voorbij.

Hij vindt dat media op dit moment hun werk prima doen door het nieuws te verslaan en wetenschappers en instanties als het RIVM aan het woord te laten. De thema-uitzending van de NOS vanavond tussen 20.35 en 21.35 lijkt hem belangrijk. Ook al zal een gedeelte van de bevolking niet gerust te stellen zijn. "We willen graag het bevrijdende woord, maar dat is er niet."

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Arjen Fortuin

Ster advertentie
Ster advertentie