Cultuur & Media
MAX

Kysia Hekster: 'Altijd goed om gezond wantrouwen tegen de macht te hebben'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Kysia Hekster: 'Altijd goed om gezond wantrouwen tegen de macht te hebben'

NOS-journalist Kysia Hekster staat voor een nieuw avontuur. Vanaf mei is ze de nieuwe correspondent in Brussel waar ze samen gaat werken met collega Sander van Hoorn. Velen uit haar directe omgeving vinden het een opmerkelijke stap, maar zelf vindt ze hem niet zo onlogisch.

Dat zei Hekster zondag op De Perstribune van MAX. Hekster werd als journalist vooral bekend als Rusland-correspondent voor de NOS. Daarna keerde ze terug naar Nederland om Koningshuis-verslaggever te worden en nu dus naar Brussel. "Het is voor mij niet onlogisch om die stappen te zetten", zegt Hekster daarover. "Mijn grootmoeder was bijvoorbeeld Russisch."

Van 'Griekenlandgate' naar 'Sofagate'

In haar nieuwe rol verlegt Hekster haar kijk van de monarchie naar de directe Europese politiek. Ze is al volledig bezig met de voorbereiding daarop. "Ik probeer vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de blik van andere landen op de EU, want wij kijken natuurlijk heel erg vanuit ons Nederlandse perspectief."

Net zoals bij het Koningshuis zullen ook schandalen besproken worden, zoals de 'Sofagate' van afgelopen week. De Turkse president Erdogan had geen stoel klaargezet voor Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Ik heb me afgevraagd waarom Von der Leyen niet gewoon heeft gezegd of ze een stoel voor haar wilden halen. Ze wilde het proces niet verstoren, maar nu hebben we het er alsnog een hele week over", aldus Hekster. Als journalist is het volgens Hekster belangrijk om altijd een gezond wantrouwen tegen de macht te hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ga er graag op uit. Ik wil me graag overal mee bemoeien, denk ik." Dat gaat Hekster als Europa-verslaggever doen, maar dat deed ze ook al als Koningshuis-verslaggever. Al werd die rol niet door iedereen serieus genomen. Een 'roast' van Marcel van Roosmalen zorgde voor de nodige ergernis bij Hekster. "Als ik iets heb laten zien is het dat ik niet onderdanig ben, maar dat het belangrijk is om kritisch te zijn, ook op het Koningshuis. Ik vind het dan ook onterecht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Studentenvakbond

Halverwege de jaren '90 was Kysia Hekster al een graag geziene gast in de media. Destijds was ze als student voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Ze voerde onder meer actie tegen PvdA-minister van onderwijs Jo Ritzen over bezuinigingen op de basisbeurs en de verhoging van het collegegeld. Zo uitgesproken als ze toen was, zo ingetogen en neutraal is ze nu. Als grootste les uit die tijd noemt Hekster dat ze nooit bang moet zijn.

De Perstribune: Kysia Hekster

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie