Cultuur & Media

Podcast: 100-jarige man klimt eindelijk uit het raam

foto: bnnvarafoto: bnnvara
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: 100-jarige man klimt eindelijk uit het raam

[AVROTROS] Meer dan 100 bekende Nederlanders speelden een rol in ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween.’ De langste podcast serie ooit is komende vrijdag voor het laatst te horen bij de Nieuws BV en nu al verkrijgbaar als podcast.

Sinds begin dit jaar is het hoorspel elke werkdag te horen in het radio-programma. Het is geschreven door Eva Gouda en Koen Caris. Voor de schrijvers was het maken van deze postcast niet eenvoudig, met een script van 800 pagina’s en meer dan honderd acteurs. Het bestaat uit maar liefst 134 delen. “Ik ben trots dat we een vermakelijke, spannende en toegankelijke hoorspelserie hebben gemaakt, met veel vaart en humor”, aldus Caris.

De bestseller

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ is een bestseller van de Zweedse auteur Jonas Jonasson uit 2009. Het boek werd in 2013 verfilmd. Op zijn honderdste verjaardagsfeest vertrekt Allan Karlsson uit het bejaardentehuis. Hij probeert zo ver mogelijk te reizen met het weinige geld dat hij heeft. Allan steelt een koffer, die vol blijkt te zitten met crimineel geld. Daardoor krijgt hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan. De podcast is gebaseerd op het gelijknamige boek en de auteurs hebben het verhaal in grote lijnen gevolgd. Maar van opdrachtgevers BNN-VARA en de Hoorspelfabriek kregen de schrijvers alle vrijheid om hiervan af te wijken. Zolang dit het hoorspel ten goede kwam. Caris zegt hierover: “Passages die in het boek heel leuk zijn, werken niet automatisch ook op de radio. En andersom biedt het medium radio ook weer nieuwe mogelijkheden die we graag wilden benutten. Zo hebben we veel historische geluidsfragmenten toegevoegd, muzikale intermezzo’s, en hebben we scènes die in het boek alleen kort genoemd worden, verder uitgeschreven. Het boek is zo grappig en over de top, en we wilden alle middelen aangrijpen om dat mee te nemen in het hoorspel.

Quote

Radio biedt weer nieuwe mogelijkheden

Honderden BN’ers

De cast bestaat uit bekende Nederlanders. “Ik weet niet of we ooit nog zo´n goede en grote cast bij elkaar zullen krijgen. Van Joop Keesmaat en Plien van Bennekom tot Lies Visschedijk en Bob Fosko, stuk voor stuk zijn het topacteurs die nog meer uit de tekst wisten te halen dan wij erin hadden gestopt. Wat het voor ons extra leuk maakte, waren de gastrolletjes van BN-ers als Job Cohen, Clairy Polak en Ronald Giphart. Mensen die je kent en bewondert, die dan ineens jouw teksten opzeggen, dat blijft bijzonder”, aldus een trotse Caris.

Elke minuut is pakkend

De dagelijkse afleveringen op NPO Radio 1 duren vijf minuten. “Het was niet makkelijk om elke scène zo te schrijven dat hij zowel leuk als interessant was voor de trouwe luisteraar, als voor mensen die toevallig langs zapten. Elke minuut moest pakkend zijn. Tegelijkertijd moesten we, binnen dat kader, een verhaal vertellen dat de hele 20e eeuw en zowat de halve wereld beslaat. Dat was een heel leuke en interessante uitdaging.”

Quote

Een aflevering duurt maar vijf minuten

Een manier die alleen op de radio kan

Hoewel hij uiteraard trots is op elke aflevering, heeft hij één favoriet. “In één van de afleveringen komt hoofdpersoon Allan in de jaren ’40 terecht op de legerbasis van Los Alamos. Hier helpt hij en passant Oppenheimer om ´s werelds eerste atoombom te bouwen. In deze aflevering komt alles samen wat deze serie naar mijn idee tof maakt: humor, spanning, een goed verhaal en echte geschiedenis. Fictie en werkelijkheid lopen naadloos in elkaar over op een manier die alleen op radio kan. En zo vertellen ze samen een verhaal dat dieper gaat dan je in eerste instantie zou vermoeden.”

Het verhaal

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ is een bestseller van de Zweedse auteur Jonas Jonasson uit 2009. Het boek werd in 2013 verfilmd. Op zijn honderdste verjaardagsfeest vertrekt Allan Karlsson uit het bejaardentehuis. Hij probeert zo ver mogelijk te reizen met het weinige geld dat hij heeft. Allan steelt een koffer, die vol blijkt te zitten met crimineel geld. Daardoor krijgt hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan. Deze podcast is gebaseerd op dit boek.

De serie werd elke werkdag in delen uitgezonden door De Nieuws BV. Nu al kan je hier het geheel luisteren via onze podcast pagina. (NB. Je treft op de podcast pagina 27 delen aan: die bestaan elk uit vijf afleveringen)

Luister ook naar andere podcast-series van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie