Cultuur & Media
AVROTROS

'Brieven aan ’t Hooge Nest' is Non-fictie Boek van de maand september

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brieven aan ’t Hooge Nest' is Non-fictie Boek van de maand september

Schrijver Roxane van Iperen is met haar bundel Brieven aan ’t Hooge Nest uitgeroepen tot NPO Radio 1 Non-fictie Boek van de maand september. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Van Iperen maakt daarmee kans op de titel Non-fictie Boek van het Jaar.

Non-fictie Boeken top 3 van de maand september

"Als je zoiets maakt, vraag je je altijd af of het bestaansrecht heeft. Met zo’n titel denk ik dan: oh, yes! Dit is precies wat ik ervan hoopte", reageert Van Iperen verheugd. "Ik wilde alle mensen die mij schreven een eigen platform geven. Want dit zijn onze moeders en tantes en oma's, opa's."

Onderduikadres

‘Emoties zijn gevaarlijk, die kun je maar beter niet toelaten want dan overleef je het niet’, is een zin uit een van de brieven die Roxane van Iperen ontving naar aanleiding van haar boek ‘t Hooge Nest, over haar eigen huis dat in oorlogstijd een van de grootste onderduikadressen in Nederland bleek te zijn. "Deze zin lijkt misschien slechts een van de elementen uit een persoonlijk verhaal maar misschien is het wel de reden dat we het nog altijd moeilijk vinden om de vele stemmen van de oorlog te horen", zegt boekenredacteur Diest.

Dat de brieven die Van Iperen ontving nu gepubliceerd worden is belangrijk, zegt Diest. "Iedere brief, ieder verhaal krijgt onherroepelijk een plek in ons leven. Wegkijken en de oren sluiten kan niet meer, we kunnen ons niet langer verschuilen achter onze onwetendheid."


Andere genomineerden

Ik dwang van Erwin Roebroeks (nummer 2) en De klank van de Heilstaat van Michel Krielaars (3) maken de top 3 van de maand september compleet. Roebroeks schrijft in zijn boek over zijn dwanggedachten. Diest: "Roebroeks laat ons beseffen hoe moeilijk het is om dwang te begrijpen."

En ook Krielaars’ boek over musici onder het bewind van Stalin kan op de goedkeuring van Diest rekenen. "Dit boek blijkt veel urgenter dan gedacht, we realiseren ons hoe belangrijk het is om de artistieke vrijheid te waarborgen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie