Cultuur & Media
VPRO

'Ik vind dat er een Willem Wever voor volwassenen moet komen'

foto: Jouk Oosterhoffoto: Jouk Oosterhof
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik vind dat er een Willem Wever voor volwassenen moet komen'

Schrijver Marieke Lucas Rijneveld heeft een dubbele naam. Zo kan ze nog kiezen, of ze meer Lucas wordt of toch Marieke blijft. Voor nu is ze het allebei. "Maar ik neig meer naar het jongensachtige." Niet naar man: "Ik vind man en vrouw enge termen." Dit vertelt ze in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="103497" caption="Luister het hele gesprek met Atze de Vrieze en Marieke Lucas Rijneveld:" }

Waarom zijn rupsen onzijdig?

Ze is net 28, en zeker niet 'bijna 30'. Misschien dat ze zichzelf daarom niet wil bestempelen met woorden als 'man' of 'vrouw'. Ze omarmt haar jeugdigheid. "Ik vind het zonde als mensen afscheid nemen van het kind in zich. Dat kind kan je zoveel brengen." Volwassen worden kunnen we altijd nog, vindt ze.

Quote

Ik heb een obsessie met mijn jeugd, zeggen ze.

Vol verwondering over het leven stelt ze vragen. "Waarom zijn rupsen onzijdig maar zijn vlinders mannelijk of vrouwelijk? En waarom dragen zeemannen streepjes?"

"Ik vind dat er een Willem Wever voor volwassenen moet komen." Over alle vragen die ze stelde of zou willen stellen streef ze een het gedicht 'De kindertelefoon'. Ze draagt het voor tijdens de uitzending:

'De Kindertelefoon' - Marieke Lucas Rijneveld

'Fantoommerrie'

Toen drie jaar oud was overleed haar broer, hij was 12. Ze schreef hierover het boek 'De avond is ongemak'. Nu brengt ze een dichtbundel uit 'Fantoommerrie'.

Ze wilde weer bij de pijn en het verdriet van haar overleden broer komen: "Dat raak je ook niet kwijt, denk ik…" Door het schrijven kon ze emoties aanraken die al jarenlang in haar zaten. En kon er rouw ontstaan.

Nog niet moe?

Nooit Meer Slapen is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO. Dagelijks na middernacht komt er een kunstenaar, schrijver, muzikant, filosoof of theatermaker een uur lang vertellen over zijn werk en leven. Luister alle gesprekken terug via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie