Cultuur & Media
AVROTROS

'Goed, naar omstandigheden' is Non-fictie Boek van de maand februari

foto: redactie Humbertofoto: redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Goed, naar omstandigheden' is Non-fictie Boek van de maand februari

'Goed, naar omstandigheden' van Cindy Hoetmer is het NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van de Maand februari. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Het boek maakt daarmee kans op de titel Non-fictie Boek van het Jaar.

Dit is het non-fictie boek van de maand februari

Het boek gaat over kleine alledaagse observaties in het Amsterdamse leven van Hoetmer. "Je hoeft niet een onstuimig en heldhaftig leven te leiden om een boek te schrijven dat je helemaal omver blaast", zegt Diest. "Want Cindy leidt een vrij rustig en soms zelfs stil leven. Maar de manier waarop zij de wereld observeert is ongeëvenaard."

Benoemen wat er toe doet

Diest: "Ze doet dat met heel veel humor en overgave. Ze valt soms samen met de situatie, zodat wij dat ook kunnen doen. Ze weet precies te benoemen wat er toe doet. Die 'knaap in de kroeg die te jong is voor nostalgie’, de 'peperdure glühwein to go' en 'haar olifantachtige tred'. Het zijn allemaal kleine fragmenten die ineens heel belangrijk zijn. We zijn soms heel gulzig naar het grote, naar het spektakel. Maar we vergeten te kijken naar wat er onderhand gebeurt. Hoetmer kan dat als geen ander."

Haar stijl is eigenlijk niet te omschrijven, aldus Diest. "Eigenlijk zou ik haar boek onbesproken willen laten, maar dat is bij dezen natuurlijk niet gelukt. Het is eigenlijk alles 'net niet', maar daarom is het alles."

Mensen amuseren

Hoetmer reageert verheugd: "Dat is een hele mooie recensie!" Gewoon omdat ze 'het leuk vindt om mensen te amuseren’ wilde ze het boek schrijven, vertelt ze. "Er zijn gebeurtenissen die maar gewoon gebeuren, die gewoon verloren gaan, die nooit iemand ziet, en nooit iemand hoort."

"Je kunt er wel een anekdote over vertellen, maar daar is het meestal niet belangrijk genoeg voor. Dan vind ik het leuk om het op te schrijven en iets meer gewicht te geven."

Eervolle vermelding

De eervolle vermelding van de maand februari is voor 'Zeer fijne boy' van Gerard Reve. "Het zijn brieven aan Jef Rademakers, journalist en programmamaker, geschreven tussen 1986 en 1997. We zien alleen de kant van Reve. Dat is bewust gedaan, want we zien daarin hoe belangrijk de taal is voor Reve. Daaraan ontleent hij zijn bestaansrecht", legt boekenredacteur Diest uit.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie