Cultuur & Media
KRO-NCRV

Robert Vuijsje wordt juist nu herinnerd aan de woorden van zijn Joodse moeder

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Vuijsje wordt juist nu herinnerd aan de woorden van zijn Joodse moeder

Op haar sterfbed zei de moeder van schrijver Robert Vuijsje 'maak de wereld beter'. Dat werd de titel van zijn nieuwe boek. En dat boek ging naar de drukker op het moment dat de oorlog in Israël en Gaza uitbrak. Hij dacht na over de woorden van zijn Joodse moeder en concludeert bij De Taalstaat dat ze in veel dingen gelijk had.

New York

Vuijsjes moeder werd als Sheila Gogol in New York geboren. Het was een vrouw die Marilyn Monroe als kind een hand gaf, die aanwezig was bij de I Have A Dream-speech van Martin Luther King en toen ze eenmaal in Nederland terecht was gekomen omdat ze trouwde met schrijver Bert Vuijsje, werkte met Otto Frank in het Anne Frank Huis.

Haar ouders waren immigranten uit Palestina en Egypte, maar hoewel ze in Nederland woonde is ze volgens Vuijsje 'altijd een Amerikaan' gebleven. "Toen ik ouder was en besefte in welke kringen zij zich in New York begaf, vroeg ik me vaak af waarom ik niet in New York geboren ben", zegt Vuijsje, die zich op zijn beurt ook erg Amerikaans voelt.

Oorlog Israël

Vóór 7 oktober had hij de luxe om zich niet te hoeven verhouden tot de permanente oorlog in Israël die weer oplaaide. Maar nu merkt hij, zo schrijft hij ook in het NRC van afgelopen zaterdag – moet hij zich er toe verhouden. "Amerika heeft óók verschrikkelijke oorlogsmisdaden begaan, maar niemand heeft me ooit als Amerikaan aangesproken." Vuijsje heeft nog een Amerikaans paspoort, maar wordt aangesproken als Jood in dit conflict. "Maar ik heb geen Israëlisch paspoort."

Quote

Toen ze nog leefde moest ik lachen om haar vrouwen praatgroepen

Zijn moeder was een wijze vrouw, zegt Vuijsje, maar pas na haar dood ging hij haar manier van leven écht waarderen. "Toen ze nog leefde moest ik lachen om haar vrouwen praat- en dialooggroepen tussen Joodse en moslimvrouwen", vertelt Vuijsje.

Maar het uitgangspunt van wat ze daar deed: met mensen in gesprek die ‘zogenaamd onze vijand’ zijn, daar is hij nu op een hele andere manier naar gaan kijken. "Er is geen andere keus dan in gesprek gaan met de ander."

Maak De Wereld Beter van Robert Vuijsje is een uitgave van de Bezige Bij, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie