Cultuur & Media

Divibokaal NOS is 'goedbedoeld racisme'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Divibokaal NOS is 'goedbedoeld racisme'

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen is net als de NOS scherp op meer diversiteit in zijn krant. Volgens hem is het goed dat media proberen een representatief beeld te schetsen van hoe de maatschappij eruit ziet, máár "de divibokaal is natuurlijk een grap, maar eigenlijk goedbedoeld racisme."

De NOS kwam dit weekend onder vuur te liggen na publicaties op GeenStijl over het bestaan van een zogenaamde 'diversiteitsbokaal' die wordt uitgereikt aan redacteuren die minderheden aan het woord laten. De bokaal is inmiddels afgeschaft, maar ook zou de NOS in een bestand de etniciteit van mensen bijhouden.

'Proces integratie blijkbaar heel traag'

Volgens Ockhuysen zegt dit eigenlijk veel over de dominante manier van denken in Nederland en op redacties. Volgens hem is er nog altijd een grote kloof tussen de gevestigde orde en de zogenaamde 'nieuwe Nederlanders'. "Terwijl de ouders al 50 of 60 jaar geleden naar Nederland zijn gekomen. Dat proces van integratie gaat blijkbaar heel traag en dit legt het heel pijnlijk bloot."

Eus

Schrijver Özcan Akyol trok in zijn column fel van leer tegen dit zogenaamde 'elite-racisme'. Ockhuysen snapt zijn woede. "Ze zeggen: ik word hier gereduceerd tot een achtergrond en blijkbaar doet wat ik kan en weet er niet meer toe", aldus Ockhuysen.

Toch snapt de hoofdredacteur ook de worsteling van de NOS en vindt hij de hoeveelheid "bagger" die de NOS over zich heen krijgt, onterecht. "Alle kranten en zenders worstelen hiermee."

NRC

NRC-redacteur Arjen Fortuin herkent de missie van de NOS. Ook bij NRC willen ze een goede afspiegeling van Nederland laten zien. Op het moment dat ze in de krant een goede deskundige, zoals een advocaat met een niet-westerse achtergrond hebben gevonden, dan vindt hij het goed dat collega's elkaar hierop attenderen. "Ik zie heel weinig kwaad in het doorspelen van dit soort tips."

Volgens Ockhuysen is een lijst waarbij je nationaliteiten van deskundige bijhoudt, te rigoureus. Door die lijst benadruk je volgens hem juist het tegenovergestelde. "Namelijk dat alleen maar je achtergrond ertoe doet in plaats van je deskundigheid. Terwijl het er juist om dat gaat die achterrond er niet meer toe doet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie