Cultuur & Media
BNNVARA

Jeugdserie SpangaS stopt: 'In de ideale wereld van SpangaS mocht iedereen er zijn'

foto: KRO-NCRV - Annemieke van der Togtfoto: KRO-NCRV - Annemieke van der Togt
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdserie SpangaS stopt: 'In de ideale wereld van SpangaS mocht iedereen er zijn'

Van de eerste keer ongesteld worden tot huiselijk geweld en van uit de kast komen tot het kinderpardon: jeugdserie SpangaS was niet bang om maatschappelijke onderwerpen aan te snijden voor een jonge doelgroep. Vandaag stopt de jeugdsoap na 15 jaar en heeft de serie zijn plekje veroverd in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Anne Corré, mediajournalist bij NRC, schreef een uitgebreid profiel over de serie en vertelt bij Vroeg! wat de serie zo succesvol maakte.

De serie SpangaS draait om het wel en wee van leerlingen van het Spangalis College. De soap, die bedoeld is voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar, sneed op een lieve en vriendelijke manier maatschappelijke onderwerpen aan. "Het doel van de serie was om kinderen te laten zien dat ze niet alleen waren en dat iedereen erbij hoort", aldus Corré. En dat was voor de makers van de serie in het begin een hele kluif.

Progressieve ideaalwereld

Want, hoe maak je een soapserie op een school? In 2007 wilde de NCRV een maatschappelijk betrokken jeugdserie maken voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar. "Wil je jeugddrama, dan denk je toch snel aan kinderen die gemeen tegen elkaar zijn of elkaar pesten", aldus de mediajournalist, "en dat wilden ze niet." Het idee van SpangaS werd uiteindelijk om de mooiste school van Nederland te maken waar iedereen elkaar wilde helpen en waar ze samen maatschappelijke thema's aanpakten. "Het was een progressieve ideaalwereld."

Succes

Na het eerste jaar bleek de serie al een daverend succes. Niet alleen de doelgroep, maar ook studenten en ouders keken graag naar de avonturen van de tieners op het fictieve Spangalis College. "Hele studentenhuizen keken zondagmiddag brak het weekoverzicht." In de hoogtijdagen, van 2007 tot 2015, had het programma gemiddeld 300.000 kijkers per dag.

Corré verklaart ook een deel van het succes omdat het programma voor het goedbekeken De Wereld Draait Door zat. "In 2007 zaten families met elkaar op de bank in de avond tv te kijken, nu gebeurt dat niet meer", aldus Corré.

Maatschappelijke onderwerpen

De serie was voor zijn tijd vernieuwend en toch herkenbaar. Kinderen konden zichzelf herkennen in de meest uiteenlopende onderwerpen en de diverse hoofdrolspelers. SpangaS was qua representatie zijn tijd ver vooruit. Er zaten veel acteurs in met verschillende achtergronden. Dit was een bewuste keuze van de makers, zegt Corré. "Ze hebben altijd gestreefd naar diversiteit. Nu zou dat 'woke' heten, maar in de serie werd het er niet dik bovenop gelegd dat iedereen een andere achtergrond had."

Kritiek

Ondanks het succes van SpangaS was er ook kritiek. Want zou de serie niet te prekerig en onrealistisch zijn? De makers van SpangaS hadden als reactie hierop dat het ook nooit de bedoeling is geweest om realistisch te zijn. Corré: "In de progressieve fantasie van SpangaS mocht iedereen er zijn."

De serie eindigt nu omdat de kijkcijfers enorm teruglopen. Corré geeft ook aan dat SpangaS niet meer past bij het kijkgedrag van kinderen. "Kinderen kunnen nu zelf bepalen was ze kijken, voornamelijk via streaming."

Benieuwd naar het hele gesprek en waarom zelfs het Ministerie van Justitie en Veiligheid een verhaallijn in SpangaS wilde? Luister dan naar de podcast van Vroeg!

28-4 De onwaarschijnlijke kracht van SpangaS - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie