Cultuur & Media
KRO-NCRV

Aanslag Oslo: 'We zijn gewend geraakt aan aanslagen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslag Oslo: 'We zijn gewend geraakt aan aanslagen'

Vier à vijf jaar geleden werden de voorpagina’s van de kranten nog beheerst door aanslagen. Deze ochtend haalt de aanslag in Oslo - waarbij een vermoedelijk rechts-extremist een ambulance kaapte en op voorbijgangers inreed - niet één voorpagina. Onderzoekjournalist Nikki Sterkenburg: "We zijn gewend geraakt aan aanslagen."

Bij de aanslag raakte een ouder echtpaar en een tweeling van zeven maanden lichtgewond. Sterkenburg: "Ik denk wel eens: hoe doen mensen dat in conflictgebieden? Hoe hou je dat vol? Maar dan lees je later dat mensen gewoon gewend zijn geraakt aan aanslagen als ze op regelmatige basis gebeuren."

Datzelfde is nu in Europa aan de hand, denkt Sterkenburg. "Dan is weer iemand op een menigte ingereden, dan probeert iemand te schieten op mensen in Halle. Het is bij het leven gaan horen."

Extreemrechts

Waar de afgelopen jaren de aandacht vooral gericht was op het gevaar van moslim-extremisten, terugkeerders en jihadisten die zijn thuisgebleven, is er inmiddels meer oog voor rechts-extremisme, zegt Sterkenburg. "De NCTV, de AIVD en Radicalisation Awareness Network, hebben allemaal een rapport over rechts-extremisme uitgebracht."

Ook Finland, die momenteel voorzitter van de Europese Unie is, wil rechts-extremisme op de kaart zetten.

Het Mediaforum met Nikki Sterkenburg en Catherine Keyl

Ster advertentie
Ster advertentie