Cultuur & Media
NTR

Henk Helmantel: 'Soms raak ik zelf in de war van mijn werk, of het echt is of geschilderd'

foto: Foto: Drents Museum in Assenfoto: Foto: Drents Museum in Assen
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Helmantel: 'Soms raak ik zelf in de war van mijn werk, of het echt is of geschilderd'

Als een monnik werkt hij al 54 jaar lang, 6 dagen per week in zijn atelier op de Weem in het Noord Groningse Westeremden. Nu is er een grote overzichtstentoonstelling van zijn stillevens en kerkinterieurs in het Drents Museum in Assen. In Kunststof vertelt Henk Helmantel over zijn leven en werk.

Video niet beschikbaar

Hedendaags realisme

Helmantel behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme in Nederland. Zijn schilderkunst wordt in Nederland en tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd. In 2018 was zijn werk te zien in Taiwan.

"Ik word regelmatig een fijnschilder genoemd, maar daar herken ik me niet in. Ik schilder eerder met grove penselen en werk meer met suggestie dan de mensen denken. Maar ik raak soms zelf in de war van mijn werk, of het echt is of geschilderd."

Koektrommel

"Als kind had ik al een opmerkzaam oog. We hadden thuis geen kunstboeken, alleen de koektrommel op tafel met afbeeldingen van schilderijen van Vermeer. Dat was mijn eerste schilderles. Ik zie alle afbeeldingen nog scherp voor me."

Solex

"Met 16 jaar mocht ik beginnen aan de Minerva Academie in Groningen en een jaar later ben ik met de solex van mijn vader vanuit ons dorp in Noord Groningen naar Gent gereden om het Lam Gods van Jan van Eijk te kunnen zien. Met een tussenstop in Rotterdam deed ik er twee dagen over. Daar aangekomen heb ik een dag lang voor de 12 panelen zitten kijken.

Ik was gegrepen door zoveel schoonheid. Ik had niet eens in de gaten dat ik daar een hele dag zat. Ben alleen even naar buiten gegaan om me te warmen in de zon. Toen het Lam Gods in gerestaureerde staat onlangs weer bezichtigd mocht worden ben ik er ook meteen weer heen gegaan.

Quote

Ik voel me qua mentaliteit veel meer verwant aan Vermeer

Henk Helmantel

Ik heb de zelfportretten van Rembrandt bij wijze van studie ook geschilderd. Eén hangt in mijn atelier en kijkt over mijn schouder mee. Rembrandt was een man van drama en heftigheid, ik voel me qua mentaliteit veel meer verwant aan Vermeer. Die is nog meer van de compositie, de heldere kleuren en het Hollandse licht."

Stilleven van Henk Helmantel

Verfijning van een eierschaal

"Ik heb een diep respect voor Gods schepping, ik kan verrukt zijn over de kwaliteit van de dingen. Een eierschaal is zo verfijnd, of romeins glas, het patina blijft me boeien. Net als de interieurs van romaanse kerken; de eenvoud ervan. Ik kies het liefst de stilte van een zijbeuk in een kerk als onderwerp voor een schilderij. Als ik een protserige kerk zie, passeer ik die op weg naar een betere."

Quote

Ik heb een diep respect voor de schepping Gods, daar wil ik als schilder op reageren

Henk Helmantel

Naast een enorm oeuvre dat Helmantel heeft geschilderd in meer dan vijftig jaar is hij zelf kunstverzamelaar. In zijn museum aan huis in Westeremden heeft hij zijn collectie opengesteld voor publiek. Naast zijn eigen schilderijen zijn daar schilderijen van grote meesters te zien, maar ook heiligenbeelden en archeologische objecten die hij en zijn vrouw Babs al jaren verzamelen. De objecten zijn weer te herkennen in de stillevens die Helmantel schildert.

In het Drents Museum zijn nog tot 7 maart 2021 tachtig van werken van Henk Helmantel te zien, waaronder een aantal recente schilderijen. Daarnaast een aantal kunstobjecten die op de vele stillevens te zien zijn.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie