Cultuur & Media
AVROTROS

#TrendingVandaag: Gestolen chocolade en appen met de gemeente mag niet meer

foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. #TrendingVandaag: Gestolen chocolade en appen met de gemeente mag niet meer

Wat heb je vandaag gemist aan opmerkelijk nieuws? Lammert de Bruin zet het voor je op een rijtje in #TrendingVandaag in Radio EenVandaag.

Appen met gemeente? Dat mag niet meer van Whatsapp!

In sommige gemeentes kun je met de lokale overheid appen dat er bijvoorbeeld een stoeptegel los ligt. Hartstikke handig en laagdrempelig, maar daar dreigt nu een einde aan te komen. WatsApp wil niet dat overheden de berichtenservice nog langer gebruiken en dreigt zelfs met juridische stappen. Dat meldt het AD vandaag. De gemeentes Enschede en Borne stoppen daarom met dit communicatieplatform.

In totaal maakt twee derde van de gemeenten in Nederland gebruik van de berichtenservice. Maar Facebook, het moederbedrijf achter Whatsapp, wil niet dat hun communicatieplatformen worden gebruikt voor overheidsdoeleinden. Dat heeft te maken met schandalen in onder meer Amerika en India, waar via Facebook en WhatsApp nepnieuws en politieke boodschappen werden verspreid. Begin deze maand kwamen ze daarom al met een waarschuwing waarin het bedrijf benadrukt dat de populaire app is bedoeld voor privégebruik en dat niet-persoonlijk gebruik tegen de servicevoorwaarden is.

Nederlandse gemeenten maken meestal gebruik van speciale software om WhatsApp-berichten te verwerken en te beantwoorden. En door die software is er geen sprake meer van persoonlijk berichtenverkeer, zo vindt WhatsApp. Wie die servicevoorwaarden schendt kan vanaf 7 december op juridische stappen rekenen. Of het Whatsapp echt om het tegengaan van nepnieuws te doen is of toch meer om geld is onduidelijk, want het bedrijf belooft dat er komend voorjaar een gebruikersmogelijkheid komt voor lokale overheden. Daarvoor moet dan wel worden betaald, alleen is nog niet duidelijk hoeveel.

'1 op 4 Europeanen heeft sterke antisemitische ideeën'

Na de ophef over verschillende vormen van racisme deze week in Nederland, komt de internationale Anti-Defamation League met opmerkelijk nieuws. Uit een wereldwijde enquête die in hun opdracht werd uitgevoerd blijkt dat 1 op de 4 Europeanen een sterk negatieve houding heeft tegenover Joden. Dat schrijft de New York Post.

Vooral in landen in Midden- en Oost-Europa is sprake van een duidelijke toename van antisemitische overtuigingen, met eeuwenoude stereotypen over joden over geld en loyaliteit aan Israël die sterker zou zijn dan aan het land waar ze wonen.

De enquête wordt al sinds 1964 uitgevoerd met 11 dezelfde vragen. Het stijgende antisemitisme baart de onderzoekers zorgen. Zo was bijna driekwart van de ondervraagden het erover eens dat 'Joden nog steeds te veel praten over wat hen overkwam in de Holocaust'. In Nederland was 31% het met die stelling eens.

Wetenschapsfilosoof: 'georganiseerde leugen van Sinterklaas' moet stoppen

Na Zwarte Piet heeft wetenschapsfilosoof Maarten Boudry zijn pijlen gericht op de Goedheiligman. Want dat die overal maar mee wegkomt is zeer onterecht, zo schrijft hij in een essay in de Vlaamse krant de Morgen.

"Ik vind dat we nogal lichtzinnig omspringen met die georganiseerde leugen. Kinderen worden jaar op jaar bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen. Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit, hun kritische vragen worden met smoesjes afgewimpeld en met valse 'bewijzen', zoals half aangevreten wortels en verdwenen suikerklontjes. Kosten noch moeite worden gespaard om de jaarlijkse intocht te ensceneren, om het allemaal levensecht te doen lijken."

En dat moet misschien maar eens stoppen, zo vindt hij. Het schept een belangrijke vertrouwenscrisis en het zet bovendien ook aan tot daderschap: als beloning voor de inwijding in het geheim mogen kinderen immers voortaan zelf meedoen aan de georganiseerde leugen.

En daarom moeten we het instituut sinterklaas eens stevig tegen het licht houden vindt hij. "Als witte, oude, hetero, cisgender man sta je niet boven elke verdenking." Of Boudry echt serieus is, is nu de vraag op social media. Eerder had hij al een satirische column over het racisme op de Zwarte Cross die niet serieus was bedoeld.

20 ton chocola gestolen

Een vrachtwagen met daarin 20 ton aan chocoladerepen is spoorloos verdwenen. De wagen had vanuit Oostenrijk in België aan moeten komen, maar is daar nooit gearriveerd, schrijft de Metro.

De politie zegt dat een onbekende dief met de lading aan de haal is gegaan door gebruik te maken van een eigen truck. De chocolade had een totale waarde van ongeveer 50.000 euro. Volgens de krant probeert de politie nu chocola van de zaak te maken. Duidelijk is dat een nepchauffeur met valse papieren de lading chocolade heeft meegenomen en ermee vandoor is gegaan. Om welke smaken Milka repen het gaat is niet bekend, maar let dus op als een vreemde man in een regenjas die je op straat repen chocola probeert te verkopen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie