Cultuur & Media
NTR

Modeontwerper Marga Weimans: 'Mode vertelt het verhaal van macht. En beeld is daarin allesbepalend'

foto: Fotograaf: Roel Jacobsfoto: Fotograaf: Roel Jacobs
  1. Nieuwschevron right
  2. Modeontwerper Marga Weimans: 'Mode vertelt het verhaal van macht. En beeld is daarin allesbepalend'

Modeontwerper Marga Weimans is een vrouw met een missie. Haar eerste ontwerp was een ode aan zwarte identiteit, zwarte stijl en zwarte excentriciteit. Sindsdien vertelt ze een verhaal over mode en activisme. Ze is een van de deelnemende kunstenaars op de expositie Voices of Fashion in het Centraal Museum in Utrecht. In Kunststof vertelt ze over haar rol in de modewereld.

Niet bang zijn en maatschappelijke betrokkenheid

Marga studeerde in 2005 aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Met haar collectie Debut maakte ze haar entree in Parijs. In 2014 had ze een solo expositie in het Groninger museum.

Marga - vernoemd naar de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé - komt uit een zeer politiek bewust nest. Zelf heeft ze haar dochter vernoemd naar Grace Jones. "Grace, de zangeres stond voor mij symbool voor excentriciteit", vertelt Marga. "Een zwarte vrouw die zo uitgesproken durfde te zijn, dat zag je toen nog niet vaak. In de jaren '80 was ze echt een heldin voor me, fascinerend want was ze nou een man of een vrouw, wie is ze eigenlijk? En een voorloper van heel veel bewegingen. Mijn dochter heeft een stevige persoonlijkheid, dus het klopt wel."

"De vernoeming naar Marga Klompé past ook bij me. Als het gaat over dingen als eerste doen, niet bang zijn en maatschappelijke betrokkenheid: dat zit verweven in alles wat ik doe. Ook al ben ik kunstenaar en maak ik heel persoonlijk werk. Dat persoonlijke verhaal vertel ik ook met het idee om anderen te bevrijden. De emancipatiegedachte zit daar altijd bij."

Expositie Voices of Fashion

Het werk van Marga Weimans is op dit moment te zien in de expositie Voices of Fashion, tot 15 augustus te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Samenstellers van de expositie gaan in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur constateren zij dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen.

Werk van Marga Weimans

Zwarte stemmen in de mode

Marga: "In eerste instantie was ik ambivalent over het idee voor de tentoonstelling. Als het gaat over niet gehoorde stemmen, dat was voor mij niet het probleem. Ik had al veel vraagstukken van deze expositie in mijn eigen werk verwerkt en het was ook een thema op mijn solo in 2014. Ik wil geaccepteerd worden voor wie ik ben als ontwerper, om wie ik ben en niet als gemarginaliseerde stem."

"Maar naar mate de tijd vorderde stond ik er anders in. Ik gaf les en leerde zelf veel. Ik leerde over racisme en discriminatie in mijn eigen leven. Tot dan toe was mijn strategie in het leven altijd om vooruit te gaan. Dus wat ik op dat vlak meemaakte schoof ik altijd terzijde. Mijn idee was altijd dat het me alleen maar zou vertragen als ik me daar druk over zou maken. Mede door een reis naar Suriname kwamen er allerlei zaken naar boven. Ik heb de tijd genomen om me kwetsbaar op te stellen en eens op te tellen wat voor ervaringen ik in mijn leven heb gehad."

Beeld is allesbepalend

"Het is voor mij ook altijd wikken en wegen geweest of ik me profileer als zwarte ontwerper. Terwijl dat de kern van mijn werk is. Ik wilde een eigen modehuis neerzetten en een plek veroveren in een modewereld waarin ik mezelf tot dan toe niet terugzag."

"Mode vertelt het verhaal van macht. En beeld is daarin allesbepalend. Wat je ziet is dominant. Wie is er mooi, wie heeft er geld, wat is het beeld waar we naartoe moeten werken. De mode-industrie is heel succesvol in het kapen van je aandacht. Ze zetten beelden neer waar je naar gaat verlangen. Dus het kan ook doodeng zijn."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie