Cultuur & Media
BNNVARA

De Razzies worden dit weekend uitgereikt: Is Cats de slechtste film van het jaar?

foto: Universalfoto: Universal
  1. Nieuwschevron right
  2. De Razzies worden dit weekend uitgereikt: Is Cats de slechtste film van het jaar?

Hollywood maakt zich op de uitreiking van de Oscars zondagnacht. Maar dit weekend wordt ook bekend wie genomineerd zijn voor de 'Anti-Oscars': de Razzies. Dat zijn de prijzen voor de slechtste films van het jaar. Dit jaar viert de Razzies zijn 40-jarig jubileum. De Nieuws BV vraagt filmrecensenten Floortje Smit, Thijs Schrik en Omar Larabi om hun favoriete slechte film.

Er zijn niet veel regisseurs en acteurs die hun Razzie daadwerkelijk komen ophalen. "Het is wel een traditie in Hollywood, maar ze zijn er niet bijzonder blij mee", legt filmjournalist Floortje Smit uit. "Het licht uit dat dingen ook hopeloos kunnen mislukken."

De eerste winnaar die zijn prijs wel kwam ophalen was de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die een Razzie won voor zijn film Showgirls in 1996. Inmiddels is er een revival van de film gaande, legt recensent Omar Larabi uit: "In Los Angeles zijn hele groepen mensen die weer naar screenings van Showgirls gaan. De film laat heel goed de lelijkheid van Hollywood zien."

Quote

De Razzies lichten uit dat dingen in Hollywood hopeloos kunnen mislukken.

Floortje Smit

6 Underground

Zaterdag wordt bekend welke films dit jaar voor een Razzie genomineerd zijn. Als het aan serie en film-recensent Thijs Schrik ligt kan de Netflix-film 6 Underground van regisseur Michael Bay dan niet ontbreken. "Dat is de actieregisseur onder de actieregisseurs. Super macho. Hij heeft van Netflix 150 miljoen dollar gekregen om ongefilterd een film te maken. Die vond ik echt verschrikkelijk."

De film gaat over een man die na zijn nepdood een team rekruteert om een dictator uit te schakelen. "Het is een domme film die ook nog best ingewikkeld in elkaar zit. Niet te volgen", zegt Thijs Schrik.

The Goldfinch

Filmjournalist Omar Larabi kiest voor een wat minder voor de hand liggende film: The Goldfinch. Een verfilming van het beroemde boek Het Puttertje van Donna Tart. "Het is een mooi voorbeeld van hoe je een boekverfilming kan verpesten. Het boek heeft zelf zo'n 800 pagina's en dat is teruggebracht naar 2,5 uur film. Het is net alsof je naar een moodboard zit te kijken waar allerlei gaten inzitten. Heel vermoeiend", aldus Larabi.

Cats

Maar de film waar het meest om te doen was afgelopen jaar was toch wel Cats. De film gebaseerd op de beroemde Broadway-musical kreeg bakken met kritiek over zich heen. Volgens Floortje Smit is Cats zelfs Hollywood geschiedenis: "Het is volledig mislukt. Terwijl de musical zo populair is, de liedjes heel geliefd zijn, de regisseur een Oscar heeft, de beste acteurs en computereffecten zijn ingezet."

"Maar dan zie je mensen met kattenlijven, harige lichamen die veel te glad en strak zijn. Het klopt niet." Zo had Floortje Smit veel moeite met het kruis van Idris Elba, waar haar ogen onbedoeld toch naar bleven afdwalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cultstatus

Na alle kritiek op de eerste trailer besloot de regisseur de computertechnieken aan te passen, maar het mocht niet baten. Thijs Schrik: "Geweldige ervaring. Er voltrekt zich een ramp maar je kan niet wegkijken. Het verhaal is niet te volgen, het zijn vooral katten die zich voorstellen. Verder gebeurt er niets." Toch denkt Schrik dat de film wel voort blijft leven en een cultstatus gaat bereiken. "Mensen willen het uitlachen met elkaar."

Of Cats ook echt de Razzie voor slechtste film van het jaar gaat winnen is even afwachten. De nominaties worden zaterdag bekendgemaakt, en later worden de prijzen uitgereikt.

Razzies 40 jaar: Is Cats de slechtste film van het jaar?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie