Cultuur & Media
BNNVARA

Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter als grote inspiratiebron

foto: Epafoto: Epa
  1. Nieuwschevron right
  2. Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter als grote inspiratiebron

Astrid Lindgren, de geestelijk moeder van Pippi Langkous, van Ronja de Roversdochter, van alle kinderen van Bolderburen. En van nog een heleboel andere figuren waar vele generaties mee zijn opgegroeid. Deze week verschijnt er een film over haar leven: Becoming Astrid. Daarover praten schrijfsters Francine Oomen, Maren Stoffels en literair redacteur van NRC Thomas de Veen in De Nieuws BV.

Voor kinderen én volwassenen

De kinderboeken van Astrid Lindgren zitten in het collectief geheugen. Wie kent Pippi Langkous nou niet? Maar niet alleen voor kinderen zijn de boeken fantastisch, ook voor volwassenen blijven de boeken vermakelijk leesvoer.

"Ronja de Roversdochter las ik begin dit jaar weer omdat ik benieuwd was hoe ik dat als volwassene zou lezen", vertelt De Veen, "je kan het op verschillende lagen lezen. Vroeger was het het verhaal van een sterk meisje. Nu las ik dat het ook heel erg over familiebanden gaat."

Quote

Met enige bescheidenheid kan je toch wel zeggen dat ze één van de belangrijkste schrijvers is van de afgelopen eeuw

Thomas de Veen

Een grote inspiratiebron

De Veen: "Met enige bescheidenheid kan je toch wel zeggen dat ze één van de belangrijkste schrijvers is van de afgelopen eeuw. Als je het niet bescheiden zegt dé belangrijkste. Je kan wel zeggen dat Astrid Lindgren voor veel schrijvers een bepalende kwaliteit heeft."

En daarmee slaat De Veen de spijker op zijn kop. Voor schrijvers Maren Stoffels en Francine Oomen zijn de boeken van Lindgren een grote inspiratiebron. Stoffels: "Voor mij was zij één van de redenen dat ik wilde schrijven. Dat ik wel dacht, als je dit bereikt met lezers, dat je zo mee gaat in het verhaal, dat is echt heel knap."

Quote

Al haar vrouwelijke hoofdkarakters waren enorm sterk, vrij en onafhankelijk. Dat is voor mij heel vormend geweest

Francine Oomen

Oomen: "Naast dat ik haar boeken ook fantastisch leesmateriaal vond, was zij voor mij de eerste feministische invloed ever in mijn leven. En een hele sterke. Al haar vrouwelijke hoofdkarakters waren enorm sterk, vrij en onafhankelijk. Dat is voor mij heel vormend geweest."

Haar privéleven

Astrid Lindgren is in 2002 overleden, op 94-jarige leeftijd. Ze heeft een ongelooflijk oeuvre achtergelaten. Maar over haar eigen leven, vertelde ze nooit zo heel erg veel. De film, Becoming Astrid, gaat wel over haar privé leven. Bijvoorbeeld over het moment dat ze op haar 18e ongewenst zwanger werd van haar baas.

Quote

Voor mij was zij één van de redenen dat ik wilde schrijven.

Maren Stoffels

De Veen: "Je weet niet hoeveel invloed deze momenten op haar hebben gehad. Volgens mij is het niet een schrijver die een trauma te verwerken had. Ze ging juist in haar werk terug naar de ongerepte vrijheid van haar jeugd. Je kunt ook niet zeggen dat haar jeugd verschrikkelijk was. De film laat goed zien hoe ze als jonge vrouw haar onafhankelijkheid heeft verworven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie