Cultuur & Media
NTR

'Geen vlees, maar wat eet je dan?'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen vlees, maar wat eet je dan?'

Moussaka met linzen, Thaise bonenburgers met limoenmayo, paprikapaella met rozemarijn of een sierlijke filodeegtaart met snijbiet; kookboekauteur Karin Luiten vertelt in Mangiare! over koken zonder vlees of vis, zonder het gebruik van pakjes, zakjes en vleesvervangers. "Er zijn zoveel vooroordelen die niet kloppen. Die kom ik vrolijk te ontzenuwen."

Mangiare! Over Vega zonder pakjes en zakjes en The Wok - Mangiare!

Karin Luiten, alias Koken met Karin, is culinair journalist en auteur van vele succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Ze is bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes en zakjes en een van de eerste foodblogs van Nederland, waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde.

Pakjes en zakjes

Karin: "Pakjes en zakjes worden al jaren in de markt gezet onder het mom van: koken is heel moeilijk, daarom heb je onze producten nodig. Met vegetarisch koken wordt dat een graatje erger gemaakt: vegetarisch koken is al hélemaal niet te doen, tenzij je met vleesvervangers gaat werken."

En over vleesvangers is Karin niet heel enthousiast. "Ze zijn gemaakt van ingrediënten die drie keer niets kosten, er zit heel veel zout in en ze zijn vaak duurder dan vlees. Dat is gewoon een verdienmodel waar je als consument niet aan toe hoeft te geven." Ze appelleren aan het verlangen naar gemak.

Vleesvervangers ongezond

"De meeste vleesvervangers zijn op basis van sojastructuur en dat smaakt naar niets. Er worden zout en allerlei verdikkings- en smaakmiddelen aan toegevoegd om het ergens om doen lijken. Ze vallen in de categorie zwaar bewerkte producten en dat is nou net de categorie waarvan uitgebreid is aangetoond dat we er dik en ongezond van worden."

Vegetarisch koken hoeft niet duur te zijn. "Je kunt heel lekker koken met goedkope ingrediënten. Bonen, groenten en champignons."

'Geen vlees, maar wat eet je dan?'

"Ik schrijf voor mensen die ineens zien dat menen in hun omgeving vegetariër worden en voor mensen die gewoon iets minder vlees willen eten. Voor mensen die zeggen: 'ik lust geen vegetarisch'.

Het is echt mijn lol om een bolognesesaus zonder vegagehakt te maken. Dan ga ik gewoon van alles uitproberen. Ik vind: als je mensen van het vlees af wil krijgen, dan moet je ze iets lekkers geven. Die bolognese van mij vindt iedereen heerlijk."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie