Mensen staan in de rij voor de kunstwerken van de 90-jarige Yayoi Kusama
- Nieuws
- Mensen staan in de rij voor de kunstwerken van de 90-jarige Yayoi Kusama
Volgende maand wordt de excentrieke en wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama 90 jaar oud. De bijnaam van kunstenares Yayoi Kusama is de polkadot prinses en wereldwijd staan mensen in de rij om haar werk te zien. Op dit moment is haar werk te zien in Boijmans van Beuningen en in De Nieuws BV vertelt kunstcriticus Ann Demeester waarom deze moderne Alice in Wonderland zo bijzonder is.
Video niet beschikbaar
Één van haar bekendste werken is de spiegelkamer. De naam zegt het al, een kamer waarin je omringd wordt door spiegels. Om aan te geven hoe geliefd haar werk is, de Art Gallery Of Ontario in de Canadese stad Toronto wilde zo graag een Infinity Mirror Room, dat ze een Crowdfunding zijn begonnen en met succes. Door de spiegelkamer wordt ze ook wel de Instagramqueen genoemd, omdat mensen vaak voor een foto in de kamer willen staan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
''Maar als je het even beleeft dan is het echt een soort lichaam en geest ervaring. Het is aan de ene kant heel vrolijk en licht, maar het is ook heel beklemmend. Die oneindige reflecties maken je duizelig en hypnotisch op een negatieve manier'', vertelt Demeester. Zij heeft twee van deze spiegelkamers ervaren in Amerika.
Polkadots
Kusama heeft twintig spiegelkamers gemaakt en de inhoud verschilt iedere keer. Je vindt er lantaarns, zachte sculpturen en licht, maar de ervaring van oneindigheid is in iedere kamer hetzelfde.
Ze wordt ook wel de polkadot prinses genoemd, omdat de gekleurde bolletjes vaak terugkomen in haar werk. De polkadots zijn vrolijk en decoratief, maar staan ze ook voor onze eigen nietigheid in het universum. De polkadots staan voor Kusama voor elk lichaam, elke planeet, elke ster is een polkadot.
Een traumatische jeugd
De kunstenares groeide op in een gezin met een gedwongen huwelijk. Ze werd emotioneel en fysiek mishandeld door haar moeder en haar vader bleek vreemd te gaan. Van haar moeder moest Kusama haar vader in de gaten houden op vreemd gaan, zodat ze hem kon betrappen. Door het maken van kunst kon ze haar hallucinaties onderdrukken. In 1977 werden haar trauma's haar teveel en sinds dat moment woont ze in een psychiatrisch hospital.
Tot en met 26 mei is de Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama nog te zien in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en vanaf 22 maart zijn in museum Voorlinden enkele iconische stukken te zien.