Cultuur & Media
AVROTROS

Journalist en podcastmaker Lammert de Bruin vindt bijzonder plakboek met foto's oude prins Bernhard

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist en podcastmaker Lammert de Bruin vindt bijzonder plakboek met foto's oude prins Bernhard

Journalist van EenVandaag en podcastmaker Lammert de Bruin heeft een heel bijzonder plakboek uit Amerika op de kop getikt. Via een veilingsite kocht hij ongezien het plakboek en toen het bij hem werd bezorgd, kon hij zijn ogen niet geloven. Het boek staat vol met foto's en knipsels van prins Bernhard, ansichtkaarten en menukaarten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het boek is gemaakt door luitenant Anton Elbers. Hij was de adjudant van prins Bernhard en ging samen met hem naar officiële gelegenheden.

Keniaans kaartje

"Er zitten uitnodigingen van staatshoofden, foto's, menukaarten", vertelt Lammert. "Maar het meest bijzondere is nog wel het kaartje met de twee neushoorns erop. Het komt uit Kenia. En het is een ansichtkaartje dat prins Bernhard heeft geschreven en verstuurd naar zijn adjudant. Dat is toch wel heel bijzonder." Op het kaartje staat: 'I hope to see you soon again.'

Lammert vond het plakboek via Ebay. "Elbers is een oorlogsheld en heeft op de Nederlandse onderzeeër gevaren in de Tweede Wereldoorlog. En na de oorlog is hij adjudant geweest. Toen hij met pensioen ging is hij naar Amerika vertrokken. Het plakboek is uiteindelijk in handen van een antiquair in Massachusetts gekomen en daar heeft Lammert het van gekocht.

Lammert gaat de komende dagen onderzoeken wat er allemaal in het plakboek staat en bedenken wat hij ermee gaat doen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie