Cultuur & Media
NOS

Opera Arianna in een modern jasje gestoken

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Opera Arianna in een modern jasje gestoken

De opera Arianna wordt in een nieuw modern jasje gestoken. Donderdag gaat het muzikale drama van Monteverdi in première in het Muziekgebouw in Amsterdam.

Opera 'Arianna' van Monteverdi in modern jasje

Monteverdi wordt ook wel de eerste operacomponist genoemd. Zijn stuk L’Orfeo werd revolutionair beschouwd, vertelt dirigent Krijn Koetsveld in NOS Met het Oog op Morgen. Toen was het normaal dat meerdere stemmen door elkaar heen aan het zingen waren, Monteverdi focuste in plaats daarvan meer op individuen.

Arianna

Zijn tweede opera Arianna was enorm populair in zijn tijd, legt Koetsveld uit. “Het sloeg in als een bom bij de mensen dat je op deze manier met één stem en met simpele begeleiding emotie om kon zetten in klank.” Dit was ook gelijk de reden dat het stuk zo vaak is herdrukt en zich verspreidde door heel Europa.

Het stuk was het enige wat overbleef van de muziek van Monteverdi. “In die tijd dacht men helemaal niet na over bewaren”, zegt Koetsveld. De tekst daarentegen is wel bewaard gebleven en daarom wordt er nu ook een nieuw stuk over gemaakt in het Muziekgebouw in Amsterdam. Koetsveld gaat dit nieuwe stuk dirigeren. “Toen zijn wij gaan nadenken: wat zouden wij nu vandaag de dag kunnen doen om deze tekst te gebruiken?” Daarmee vond Koetsveld het ook erg belangrijk om recht te doen aan de muziek van Monteverdi, maar wilde zijn muziek niet namaken. “Er zijn een aantal componisten in de wereld daar moet je van afblijven als het gaat over afmaken of namaken, want dat lukt niet.”

Muziek

Samen met componist Florian Magnus Maier hebben ze nieuwe muziek gemaakt voor het stuk. “Wat hij heeft gedaan, is een aantal van die stukken opnieuw geïnstrumenteerd", vertelt Koetsveld. Nu kunnen mensen de klassieke instrumenten horen die originele componist gebruikte, maar ook andere instrumenten zoals een trompet en een fagot.

NOS Met het Oog op Morgen 'Arianna'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie