Cultuur & Media
NTR

Gotu Jim: 'Feesten is de perfecte manier van escapisme'

foto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Gotu Jim: 'Feesten is de perfecte manier van escapisme'

In de allereerste uitzending van Jongstof – het jongere zusje van Kunststof – interviewt Max Terpstra de Amsterdamse rapper Gotu Jim. Dit voorjaar bracht hij zijn derde album 'Niet Geslapen Wel Gedoucht' uit. Het is snel gegaan met zijn carrière sinds hij door brak met Tweede Klas Shit, een nummer dat ontstond toen hij op een dronken avond een auto-tuneapparaat uittestte. "Daarvóór gebruikte ik mijn stem alleen in de club, als ik op de muziek mee freestylede in de oren van mijn vrienden." vertelt hij in Jongstof.

Jongstof: Gotu Jim, rapper - Kunststof

Als kind had Jim Lageveen nooit het idee dat hij rapper zou worden. "Ik maakte muziek voor de lol omdat ik naast mijn studie nog veel vrije tijd had. Ik produceerde beats, maar was totaal nog niet bezig met mijn stem gebruiken. Bij Tweede Klas Shit heb ik dat voor het eerst gedaan."

Dat nummer ontstond tijdens een dronken avond met vrienden. "Ik was aan het spelen met de nieuwe autotune plugin van een vriend en ben uit mijn hoofd gaan freestylen. Toen kwam de eerste legendarische zin 'Ik word wakker, heb weer kanker veel geblowd'. Mijn vrienden begonnen te lachen omdat ik dit deed met een hele hoge stem en dachten: wat is dit allemaal?"

Betekenis

Presentator Max Terpstra vraagt Jim hoe hij aan zijn artiestennaam komt. "Gotu betekent goud in het Surinaams. Mijn moeder komt daarvandaan en bracht een keer een gouden ketting voor mij mee. Die ben ik toen gaan dragen en toen zijn mijn vrienden mij zo gaan noemen."

In zijn teksten rapt Gotu Jim veel over drugs. Hij gaat graag uit en gebruikt dan ook, maar volgens hem met mate. "Als artiest gebruik je zaken uit je eigen leven en de dingen die je ziet om je heen. Mijn nieuwe album gaat wel over drugs, maar eigenlijk veel meer over de onderlaag. Het jong zijn en de ingewikkelde wereld op dit moment."

Uitgaan

Hoe veel zorgen moet je je maken over iets waar je nauwelijks invloed op hebt? Tijdens zijn studie Sociale Geografie volgde Jim de richting Climate Change. "Ik ben daar toen veel mee bezig geweest, maar besef ook dat ik er weinig invloed op heb. Als ik een keer op grote schaal iets zou kunnen bijdragen zou ik dat heel erg leuk en belangrijk vinden. Maar ik kan het ook goed los laten en mijn eigen ding doen."

Dat loslaten gebeurt bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. "Ik hou van feestjes die al de dag daarvoor zijn begonnen, waardoor je niet weet wie er al wel geslapen heeft en wie niet. Als je dan binnenkomt is er al zoveel sfeer omdat mensen er al zo erg in zitten." Uitgaan is volgens Jim de perfecte manier van escapisme, om de zorgen en verplichtingen van het alledaagse leven te vergeten. "Tijdens het uitgaan kan ik mijn gedachtes loslaten of hoef ik daar even niks over te zeggen. Feesten reset mijn mind, de volgende dag kan je bij jezelf denken: Ik heb mezelf echt verpest gisteren, vandaag begin ik weer opnieuw en ga ik sterk aan de bak."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie