Cultuur & Media
NOS

De favoriete filmmuziek van regisseur Ate de Jong

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. De favoriete filmmuziek van regisseur Ate de Jong

Op NPO Radio 4 wordt de Filmmuziek Top 50 bekendgemaakt. Maar in NOS Met het Oog op Morgen schoof filmregisseur Ate de Jong vast aan om zijn persoonlijke favorieten te bespreken.

Bekijk hier het gesprek met Ate de Jong

"Ik denk dat Schindler's List dit jaar op één zal eindigen", zegt de regisseur. Niet omdat hij het zelf de beste vindt, maar omdat de film een aantal weken geleden op tv te zien was. "Dan stemmen vaak wat meer mensen erop."

"Je hebt fantastische muziek die niemand kent, maar die zal nooit in de top tien komen." De regisseur liet daarom zelf zijn top drie favoriete filmmuziek horen. "Al zou die volgende week weer anders kunnen zijn."

#3 High Noon

De High Noon Theme van Dimitri Tiomkin & Ned Washington staat bij de regisseur op de derde plek. "Dimitri Triomkin was een Russische vluchteling. Hij zou klassieke pianist worden, maar brak zijn arm en is daardoor componist geworden."

Dat het een succes zou worden, was allerminst zeker. "Toen de film werd gemaakt, vond iedereen hem zo slecht dat die film niet uitgebracht werd. Dus Tiomkin kocht de rechten van één song, bracht die song uit en die werd zo'n succes dat de film ook uitgebracht werd en vier Oscars won."

#2 Left Luggage

De soundtrack van deze Nederlands-Belgisch-Britse film uit 1998 werd verzorgd door de recent overleden Henny Vrienten. "Het is een beetje een sentimentele keuze, want Henny vertelde toen dat zijn vader net overleden was. Hij heeft deze muziek dus gemaakt voor zijn vader."

"Omdat hij nu net zelf ook overleden is, vond ik het gepast om het te laten horen." De Jong was zelf producent van de film en werkte dus samen met Vrienten. "Componisten zijn degene die de meeste vrijheid hebben. Henny Vrienten was een enorm goede componist. Hij had een enorme kennis."

#1 Barry Lyndon

De film van Stanley Kubrick is volgens Ate de Jong een meesterwerk. Net als de muziek die hij koos. "Dat is natuurlijk persoonlijk. Voor mij is het alsof de poort van de hel opengaat en je loopt de hel tegemoet. De rillingen lopen over mijn rug als ik dit hoor."

De muziek klinkt misschien niet zo donker als je zou verwachten, maar is volgens De Jong wel de beste keuze. "Hoe kan je nou marcherend je dood tegemoet gaan? Deze muziek dwingt je. Het is geen lekkere, romantische muziek."

De Filmmuziek Top 50 is deze vrijdag bij NPO Radio 4 te horen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie