Cultuur & Media
BNNVARA

De documentaire Untouchable: 'Eenzijdig? Nee, voor het eerst heeft Weinstein niet meer de controle over het narratief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De documentaire Untouchable: 'Eenzijdig? Nee, voor het eerst heeft Weinstein niet meer de controle over het narratief'

Meer dan tachtig vrouwen beschuldigen filmproducent Harvey Weinstein sinds 2017 van seksueel wangedrag. Deze week kwam de documentaire 'Untouchable' uit, waarin een aantal van zijn slachtoffers alsmede oud-medewerkers en journalisten een portret schilderen van een machtswellustig monster. Juriste Madeleijn van den Nieuwenhuizen en schrijfster Alma Mathijsen keken de documentaire en delen hun mening in De Nieuws BV.

In de documentaire vertellen een aantal vrouwen heel uitgebreid hun verhaal. Is de documentaire dan niet erg eenzijdig is de vraag die rond gaat. Madeleijn van den Nieuwenhuizen weet niet of je het eenzijdig moet noemen.

Van den Nieuwenhuizen: Dit is een heel belangrijke kant van het verhaal. Híj is degene die decennia lang de controle heeft gehad over het narratief. Er wordt onder andere in openbaart dat hij enorm veel geld uitgaf aan het zorgen dat hij die vrouwen in zijn macht hield en kon chanteren.

Ja, het is een bepaalde groep mensen die aan het woord komt, en hij komt zelf niet aan het woord, maar, decennialang kwam hij alléén aan het woord. Dus ik vind het wel recht doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Monster

Dat Weinstein als monster wordt neergezet, vindt Alma Mathijsen helemaal verkeerd: "Ja, zijn gedrag was monsterlijk, maar ik vind het lastig om dat woord te gebruiken, want daarmee zeg je ook, het was een exces en we sluiten hem op en dan is het probleem opgelost.

Dat is niet zo, dit probleem komt overal voor. We moeten het gesprek blijven aan gaan over hoe we die cultuur en het machtssysteem aanpakken. Ik hoop dat de documentaire dat bewerkstelligt."

Untouchable: "Eenzijdig? Nee, voor het eerst heeft Weinstein niet meer de controle over het narratie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie