Cultuur & Media
KRO-NCRV

Deze hoogleraar liet ChatGPT examen Nederlands maken en dit gebeurde er

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze hoogleraar liet ChatGPT examen Nederlands maken en dit gebeurde er

Talloze scholieren bogen zich deze week over het eindexamen Nederlands. Maar hoe zou ChatGPT dit examen nu maken, zo vroeg hoogleraar moderne talen en culturen Marc van Oostendorp zich af. Hij nam de proef op de som en verbaasde zich over het eindresultaat.

Je antwoorden kunnen nog wel zo goed geformuleerd zijn, ze moeten wel foutloos zijn. Lukte ChatGPT dat ook? Ja, vertelt Van Oostendorp. Het was volledig foutloos. Anders had dat nog zo’n vijf punten aftrek opgeleverd. "Daar was in dit geval helemaal geen sprake van."

De hoogleraar moderne talen en culturen aan de Radboud Universiteit voerde de teksten van het eindexamen VWO in op de website van het chatprogramma en liet ChatGPT de vragen beantwoorden. Kan de vlag uit?

Hier ging het fout

"Voor het vwo is hij waarschijnlijk net niet geslaagd. Je kunt 60 punten halen, en hij had er 33." Het vergelijken van twee teksten bleek de bottleneck. "Voer je tekst twee in, dan is-ie tekst één eigenlijk al weer vergeten."

Maar hoe dan ook: met bijna een voldoende heeft het programma een hoop vragen goed beantwoord. En dat verbaasde Van Oostendorp wel. "Als je mij een jaar geleden had gezegd: over een jaar is er een computer die het eindexamen vwo bijna goed maken, dan zou ik gezegd hebben: nee onmogelijk. Dus dat is volgens mij de belangrijkste bevinding. Dit is zo'n revolutie!"

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie