Cultuur & Media
NTR

Als kunstenaar ben je ambassadeur van straatwerk tot aristocratie

foto: Peter Koolefoto: Peter Koole
  1. Nieuwschevron right
  2. Als kunstenaar ben je ambassadeur van straatwerk tot aristocratie

Zijn ze de dwarsliggers of de zieners? In Kunststof gaan drie kunstenaars in gesprek over politiek geëngageerde kunst. Hun werk is tot 4 oktober te zien op de tentoonstelling Realisme Nu in Schiedam.

Video niet beschikbaar

Radna Fabias, Domenique Himmelsbach de Vries en Peter Koole zijn de kunstenaars die deelnemen aan de expositie. Ze maken kunstwerken die helaas actueel blijven. Zoals het werk van Himmelsbach de Vries die een monument maakte voor vluchtelingen, de mensen zonder papieren. Het project Een Papieren Monument Voor De Papierlozen dat al loopt vanaf 2013.

De Papierlozen

Himmelsbach de Vries: "In een workshop met vluchtelingen zijn deze portretten gemaakt. Je zou kunnen denken dat zij wel andere prioriteiten hebben dan deze vrije expressie. Maar ik vind toch dat die gezichten gezien moet worden. Want niemand ontmoet deze mensen echt. Het is voor de meesten van ons een ver van mijn bed show."

Olievlek

"Ik ben naar hun toe gegaan en ben gaan doen waar ik goed in ben. Dus samen kunst maken over hun verhaal. Dit project is een als een olievlek door Europa gegaan. Ik heb collega-kunstenaars in andere landen erbij betrokken. Activisten die het werk op papier wildplakken in de steden."

Radna Fabias: "Mijn wapens zijn voor mij de taal. Manieren waarop taal gebruikt en misbruikt kan worden. Hoe taal in machtsverhoudingen wordt ingezet, daar gaat mijn poëzie over."

ik laat me door de honden besnuffelen
mijn wapens installeerde ik onder onder mijn vingertoppen
ik heb daar ook de versnelde hartslag opgeslagen

Fragment uit gedicht Openingsscène van Radna Fabias.

Vrouwen van Srebrenica

Peter Koole schilderde het portret van Hatidža Mehmedović (1952-2018). Ze is overlevende van het bloedbad en jarenlang voorzitter van Moeders van Srebrenica, een vereniging van vrouwen die een familielid verloren tijdens het bloedbad. Zij raakte haar vader, man, twee broers en twee zonen kwijt. Koole schilderde haar voor de begraafplaats vlakbij Srebrenica. Daar liggen meer dan 6.000 stoffelijke resten herbegraven. Op 11 juli dit jaar volgt de herbegrafenis van weer een aantal resten.

Quote

Mehmedović streed voor álle moeders van Srebrenica

Peter Koole

Koole: "Deze vrouw heeft tien jaar moeten wachten voor de eerste identificaties van haar gedode naasten. Ik wil mensen niet afschrikken met wat ik te vertellen heb, want je wilt publiek in het verhaal betrekken. Dus ik kies voor een mooi beeld, mooie portretten om ervoor te zorgen dat Srebrenica niet wordt vergeten. Deze week is er veel aandacht met de 25-jarige herdenking, maar dat is tijden anders geweest. Het heeft al die jaren in mijn hoofd gezeten, maar pas later ben ik er mee aan de slag gegaan."

Tot haar dood zette Mehmedović zich in om Srebrenica op de agenda te houden. Ze streed voor rechtvaardigheid, zegt Koole. "Dat het Joegoslaviëtribunaal de daders berecht, dat er gezocht bleef worden naar de massagraven en dat Nederland schuld zou bekennen. Dat deed ze niet alleen voor zichzelf, maar voor álle moeders van Srebrenica."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie