Cultuur & Media
KRO-NCRV

Grootste tentoonstelling over Versace opent: 'Hij was gewoon uniek'

foto: Groninger Museum
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste tentoonstelling over Versace opent: 'Hij was gewoon uniek'

Hij was een van de meest invloedrijke modeontwerpers ooit, Gianni Versace. Op het hoogtepunt van zijn roem werd hij doodgeschoten op straat. 25 jaar later opent in het Groninger Museum de grootste tentoonstelling ooit over 'm. "Hij was gewoon uniek", zegt Yeliz Çiçek, de hoofdredacteur van Vogue Nederland bij Spraakmakers.

In het Groninger Museum opent dit weekend een tentoonstelling over Versace. "De grootste Versace tentoonstelling ooit", zegt directeur Andreas Blühm. "De meeste werken komen uit Italië, uit particuliere collecties." Per zaal krijg je een compleet ander beeld en ander gevoel, vertelt hij. "Alsof je met twintig modemakers te maken hebt. Hij heeft zich permanent opnieuw uitgevonden."

"Hij was gewoon uniek", zegt Çiçek. Ik denk dat hij je een heel ander vrouwbeeld liet zien. Kleding van de grote Franse modehuizen was toen allemaal best wel keurig vrouwelijk feminine. En hij liet gewoon iets heel anders zien. Hij durfde. Het was pracht en praal. Het waren best wel opzichtige prints. Wat ik heel mooi vind: hij liet zien dat je van je seksualiteit mag genieten en je sensualiteit mag laten zien."

Hij verenigde high en low culture

Bijzonder aan Versace was dat hij de high en low culture bij elkaar bracht, vertelt Blühm. Çiçek vult aan dat nu grote beroemdheden, actrices en influencers in chique collecties lopen en bij shows aanwezig zijn. Maar dat was vroeger helemaal niet. Versace trok wel naar de sterren toe, vertelt ze, en omarmde Prince, Madonna en Elton John.

Dat hij zo anders was, kan komen door zijn afkomst. "Hij komt uit het diepste, diepste zuiden van Italië, Calabrië, het puntje van de laars", zegt Blühm. "En hij kwam terecht in Milaan, waar het allemaal gebeurde, en moest daar opboksen tegen de Armani's en anderen. Fun fact: van Calabrië naar Milaan is verder weg dan van Groningen van Milaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie