Cultuur & Media
NTR

Kunst in de Trump-jaren: 'Hij was een schertsfiguur, een cartoon'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunst in de Trump-jaren: 'Hij was een schertsfiguur, een cartoon'

Wat hebben de Trump-jaren betekend in de Verenigde Staten en ver daarbuiten? In het land der vrijen en het huis der dapperen is het maatschappelijk belang van kunst alleen maar groter geworden. Regisseur Ivo van Hove en museumdirecteur Robbert Roos zijn allebei sinds hun eerste bezoek aan de Verenigde Staten (voor de een was dat in 1980, voor de ander in 1986) verknocht aan het land. In Kunststof kijken Van Hove en Roos naar de toekomst.

The Crucible

In 2016 maakte regisseur Van Hove op Broadway de voorstelling The Crucible, naar het stuk van Arthur Miller over een heksenjacht in de jaren zestig. In 2020 volgde zijn adaptatie van West Side Story (1961). Dat had nog geen andere regisseur vóór Van Hove aangedurfd. Wat is er in de tussenliggende jaren veranderd? Van Hove denkt dat de bendeoorlog die centraal staat in West Side Story nu actueler is dan ooit. "Het is een verhaal over déze tijd", vertelt hij.

Van Hove over Trump: "Donald Trump was misschien een schertsfiguur, een cartoon. Hij lijkt nog het meest op de hoofdpersoon uit de film The Network (1976), over een news-anchor die besluit op te komen voor het volk. Hij steekt zijn hoofd uit het raam en roept: I am mad as hell, and I'm not going to take it anymore!"

This is America - Art USA Today

Curator Robbert Roos was samensteller van de tentoonstelling This is America - Art USA Today in Kunsthal Kade in Amersfoort. Om zich te oriënteren reisde hij dwars door de Verenigde Staten, niet alleen om de galeries en musea in de grote steden te bezoeken, maar ook om te zien wat er verder gebeurt.

Bijna alle kunstenaars die hij tijdens zijn tocht leerde kennen, bleken vooral bezig met hun eigen identiteit en met de emancipatie van de eigen groep. Roos: "Politiek en sociaal is het een verscheurd land, waarin niet alleen Republikeinen en Democraten, maar ook stad en platteland in verschillende werelden leven. Kunstenaars reflecteren die gespletenheid in hun werk."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie