Cultuur & Media
VPRO

Ook de Componist des Vaderlands is bezorgd over btw-verhoging cultuursector

foto: Wouter Vellekoop
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook de Componist des Vaderlands is bezorgd over btw-verhoging cultuursector

Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands, luidt de noodklok: de btw-verhoging op culturele goederen bedreigt de toegankelijkheid van kunst en cultuur. Bij Nooit Meer Slapen deelt ze haar bezorgdheid over de jarenlange bezuinigingen op de cultuursector: "Ik denk aan kinderen en gezinnen die nu, nu het weer duurder wordt, niet zomaar meer naar een voorstelling kunnen gaan."

Anne-Maartje Lemereis (pianist en componist) - Nooit meer slapen

Btw-verhoging

"Ik vind het erg zorgelijk dat mensen steeds minder toegang hebben tot kunst en cultuur; het is een onbegrijpelijk besluit," merkte de Componist des Vaderlands op. "Ik denk aan kinderen en gezinnen die nu, nu het allemaal duurder wordt, niet meer zomaar naar een voorstelling kunnen gaan. Dat vind ik echt heel jammer, want ik gun elk kind de ervaring om cultuur te kunnen beleven."

Vooral de gevolgen voor kinderen baren haar dus grote zorgen. "Ik zie vaak met eigen ogen wat het met kinderen doet om muziek, voorstellingen of kunst te ervaren. Ze halen daar zoveel meer uit dan alleen het leren bespelen van een instrument. Ze ontdekken veel over zichzelf, hun kwaliteiten en hun rol in groepsprocessen." Lemereis vindt het daarom een groot verlies dat dit nu moeilijker wordt.

Quote

Er gaat creativiteit verloren in het alledaagse denken, spreken en samenwerken.

Anne-Maartje Lemereis

Creatieve ontwikkeling

"Er is al jaren sprake van bezuinigingen in de cultuursector," vertelt Lemereis, "en dat is merkbaar. Zo zie ik tegenwoordig in een schoolklas hooguit nog één kind dat muziekles volgt, terwijl dat vroeger de helft was." Ook constateert ze de impact bij volwassenen. "Er gaat creativiteit verloren in het alledaagse denken, spreken en samenwerken. Dat hoor ik ook van mensen uit het bedrijfsleven: zij hebben behoefte aan creatieve werknemers, mensen die anders denken en een innovatieve kijk op zaken hebben." Toch is deze ontwikkeling niet enkel het gevolg van bezuinigingen. "Er heeft echt iets plaatsgevonden dat niet alleen in financiële termen te vatten is, maar ook in gevoel en beleving."

De afnemende interesse in cultuur en muziek baart Lemereis zorgen. "Ik maak me zorgen over de manier waarop er gesproken, gedacht en gehandeld wordt over de cultuursector." Als Componist des Vaderlands zet ze zich daarom ook in om mensen enthousiast te maken voor muziek en cultuur. "Wanneer mensen echt gaan beseffen hoe belangrijk het is om niet alleen goede schoolprestaties, maar ook een brede ontwikkeling van zichzelf en hun kinderen te bevorderen, dan zal er vanzelf meer aandacht komen voor deze sector, daar ben ik echt van overtuigd."

Muziekeducatie

Creatieve ontwikkeling is belangrijk voor iedereen en begint bij het creatief stimuleren van kinderen, vertelt Lemereis. "Je hoeft je kind niet per se op pianoles te doen om van hem een pianist te maken; nee, je draagt bij aan het vormen van een leuker, beter en slimmer mens. Als we ons inzetten voor meer muziek in de klas, bevorderen we het leven van kinderen op meerdere vlakken," aldus Lemereis. "Wetenschap toont zowel aan dat het bespelen van een instrument de hersenontwikkeling bevordert, als dat muziek kansengelijkheid in de klas tegengaat."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie