Cultuur & Media
AVROTROS

Anja Meulenbelt herontdekte het moederschap op haar tachtigste

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Anja Meulenbelt herontdekte het moederschap op haar tachtigste

"Ik moest bijna 80 worden om het moederschap zelf opnieuw te ontdekken", zegt schrijver Anja Meulenbelt in MISCHA!. "Ik had mijn kind - hij is nu 61 - meer aandacht gegund. Ik heb mijn excuses aan hem aangeboden. Hij nam me niks kwalijk, maar ik neem het mezelf wél kwalijk."

#420 - Anja Meulenbelt: 'Je hele leven wordt gevuld met de kinderen van anderen' - MISCHA!

Meulenbelt schreef het boek Alle moeders werken al, een pleidooi voor een nieuw feminisme voor mannen en vrouwen, voor een rechtvaardiger en eerlijkere maatschappij zonder armoede, waarin welzijn meer waarde heeft dan winst.

'Winst en status hoog gewaardeerd'

Volgens de schrijver is er nu vooral veel waardering voor wat mensen buitenshuis presteren. Hoeveel je verdient, en of je belangrijk wordt gevonden. "Met de zorg voor je kinderen word je door niemand belangrijk gevonden. Behalve misschien door je kinderen, die je ook niet altijd dankbaar zijn. We leven in een wereld waarin alles wat met winst en status te maken heeft hoger gewaardeerd wordt dan er voor elkaar zijn."

Meulenbelt pleit voor een andere verdeling van onze tijd. "Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik een samenleving willen waarin wij een kwart besteden aan betaald werk, een kwart aan zorg en een kwart aan ontwikkeling. En het resterende kwart mag je dan besteden waaraan je maar zin hebt."

#420 - Anja Meulenbelt: 'Je hele leven wordt gevuld met de kinderen van anderen' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie