Cultuur & Media

Is Meneer de Uil 2.0 wel leuk genoeg voor de kijkbuiskindertjes van nu?

foto: Robin de Levitafoto: Robin de Levita
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Meneer de Uil 2.0 wel leuk genoeg voor de kijkbuiskindertjes van nu?

[EO - AVROTROS] Met maar liefst twee miljoen kijkers was de Fabeltjeskrant ooit ongekend populair. Een halve eeuw geleden zat Nederland massaal aan de buis gekluisterd voor de verhalen van Meneer de Uil, Bor de Wolf, Ed en Willem Bever en de andere vrienden uit het fabelachtige bos. Ruim vijftig jaar na de eerste uitzending komt er nu een nieuwe serie. Fabeltjeskrant 2.0? Eerder 3.0, volgens de makers. Maar zitten de kijkbuiskindertjes van nu wel te wachten op deze ouderwetse kinderserie in een nieuw jasje? Een gesprek hierover met makers Robin de Levita en Maurits Rubinstein.

De Fabeltjeskrant moet weer terug op televisie, vonden producenten De Levita en Rubinstein. De Levita, zoon van de producent van de serie uit 1985 Loek de Levita, was initiatiefnemer van deze nieuwe reeks. Hij had altijd al de wens om de serie te digitaliseren, maar dan wel met veel smaak en heel precies. Lange tijd zocht hij naar een partij die hij genoeg vertrouwde om de dieren uit Fabeltjesland opnieuw tot leven te wekken. De juiste expertise vond hij in Rubinstein: "Ik kende Maurits al heel lang, omdat hij boeken uitgeeft. Hij heeft ook het Gouden Boekje van de Fabeltjeskrant uitgegeven, wat ik echt heel mooi vind." Een samenwerking was geboren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het wordt net zo warm als het oorspronkelijk was'

Ze legden zichzelf bij het maken een heel strak regime op, namelijk dat van de oorspronkelijke fabels. Ze willen dat de nieuwe serie dezelfde sfeer uitstraalt als de authentieke. En dat is goed gelukt, zo zeggen ze zelf. De dieren kunnen wel wat meer dan vroeger (zo hebben ze nu gezichtsuitdrukkingen en kunnen ze lopen), maar lijken verder grotendeels op de dieren van vroeger. Op die manier willen De Levita en Rubinstein ervoor zorgen dat de serie dezelfde warme gevoelens als vroeger oproept. "De serie wordt nu gemaakt in een saaie zwarte doos (lees: de computer), maar toch is de magie nog steeds daar. Als ik de proefstukjes zie en de bouwsels in de computer, dan krijg ik nog steeds het warme gevoel dat ik had als jongetje van vier."

Fabelachtige feitjes

- De eerste uitzending ooit was op 29 september 1968.
- De eerste fabels en personages waren geïnspireerd op de verhalen van Jean de La Fontaine. Al vrij snel veranderde dit en werden de verhalen gebaseerd op ‘het echte leven’.
- Binnen de eerste vier jaar van uitzending wist het programma zich te ontwikkelen tot het best bekeken programma van de Nederlandse televisie.
- Ook buiten Nederland werd het een groot succes; meer dan veertig landen zonden uiteindelijk de serie uit.
- De kinderserie had in het buitenland diverse namen. In Frankrijk bijvoorbeeld was dat in eerste instantie de letterlijke vertaling Le Journal des Fables en later Le petit echo de la Forêt (De kleine echo van het bos). Zweedse kinderen kenden het als Fablernas värld (de fabeltjeswereld) en in het Verenigd Koninkrijk keken ze naar Daily Fable (dagelijkse fabel).

De kracht van de serie

Iets wat mensen zich logischerwijs zullen afvragen is of de serie wel aansprekend zal zijn voor de kinderen van nu. Is het programma - juist ook met behoud van de authentieke sfeer - niet te rustig? De jeugd van tegenwoordig is immers heel wat anders gewend. De Levita maakt zich daar geen zorgen over: "De kracht van de serie zit 'm in de karakters, en het taalgebruik, en het feit dat het een spiegel is van de maatschappij. Dat we allemaal de karakters herkennen als mensen in onze omgeving, dát is de kracht ervan. De kracht zal nooit zijn dat de dieren door het heelal gaan vliegen, dat gaat m niet worden." Wanneer de geliefde fabeldieren in 3D op televisie te zien zijn, is nog niet bekend. "Eind volgend jaar komen we met een special, en in 2019 hopen we de serie te beginnen." Nog even afwachten, dus.

Fabelachtige feitjes (vervolg)

- In 1985 kwam de tweede serie op tv. Omdat Nederland inmiddels een multiculturele samenleving was geworden, werden in de serie een paar nieuwe dieren geïntroduceerd, waaronder Zaza Zebra en Mister Maraboe. Zij kwamen in het Dierenbos terecht vanuit het Derde Dierenbos (als in: de Derde Wereld).
- In 2005 werd het programma uitgeroepen tot Het Beste Kinderprogramma Aller Tijden. Jaren daarvoor, in 1969, won het al de Gouden Televizier-Ring.
- Aan het einde van elke aflevering wenste Meneer de Uil de kijkbuiskinderen een goede nachtrust toe. Dit deed hij met een omgekeerde knipoog: zijn ogen waren gesloten, en hij opende zijn rechteroog (voor de kijkers links). In de jaren '70 kwam er soms een aflevering voorbij, waarbij hij juist zijn andere oog opende. De samenstellers noemden dit 'hun gimmick'. Na de jaren '70 kwam dit niet meer voor.

Wil je meer weten over Fabeltjeskrant 2.0 3.0? Beluister hier het hele interview dat de makers hadden in Langs de Lijn En Omstreken:

Wordt de Fabeltjeskrant nieuw leven ingeblazen?

Ster advertentie
Ster advertentie